ADRIATIC TRAIN

KAKO SAM OD ZAPUŠTENOG VAGONA U ZAGREBU NAPRAVIO UGLEDNI HOSTEL Svi su poludjeli za novom turističkom atrakcijom u metropoli

Gostima je na raspolaganju deset kupea, a svaki stoji 30 eura, s time da neki imaju samo jedan, a drugi više ležajeva
 Darko Tomaš/EPH

Na starom poštanskom peronu Glavnog kolodvora u Zagrebu, najbližem Pošti na Branimirovoj, otvoren je prvi hostel u vagonu u Hrvatskoj.

Prvi takav u centru grada

Željeznički vagon-hostel zadržao je izgled prvobitan vlaka, no interijer je preuređen kako bi zadovoljio sve standarde hostelskog smještaja. Gostima je na raspolaganju deset kupea. Jedan je kupe za druženje, dnevni boravak kakav imaju svi hosteli, a devet je za smještaj. Četiri su kupea s tri ležaja, tri kupea s dva ležaja i dva kupea s jednim ležajem.

Cijena kupea je 30 eura, znači smještaj po osobi stoji od 10 eura naviše.

Foto: Darko Tomaš/EPH

Zvonko Momčilović, koji je osmislio projekt Adriatic Train Hostels ističe da je riječ o jedinstvenom smještaju jer su vagoni hosteli, kakvi postoje u svijetu, obično smješteni daleko od prometnih čvorišta, a zagrebački je u samom centru, u autentičnom željezničkom okruženju.

- Ideja ovakvog načina smještaja jest pružanje putnicima mogućnosti ostvarenja dodatnog slobodnog vremena za istraživanje znamenitosti grada, a nastavak putovanja čini laganim i jednostavnijim uz uštedu novca i vremena. Uz to, sam hostel opremljen je svime potrebnikažem za ugodan boravak: muški i ženski WC, tuš-kabina, grijanje, voda za piće, Wi-Fi, a u blizini hostela nalaze se i dućani, praonica rublja, rent a car i rent a bike - kaže Zvonko Momčilović.

Prvi gosti već su prespavali u najmlađem zagrebačkom hostelu i reakcije su, kaže vlasnik, odlične.

- Imamo klasičan razmještaj kao u vagonima, na ulazu je recepcija, a niz hodnik se dolazi do kupea, iza kojih se nalaze tuševi, toalet, ormarići… Gosti su zadovoljni, oni u ovom smještaju vide dodatnu mogućnost za d ruženje jer je u manjem prostoru lakše sklopiti prijateljstva i poznanstva - dodaje Momčilović.

Foto: Darko Tomaš/EPH

Dosadna birokracija

Zagreb je prva destinacija na kojoj je otvoren Adriatic Train Hostels i na prvoj su se lokaciji birokracija i dobivanje dozvola najviše odužili. Od ideje do otvaranja prošlo je gotovo tri godine. No, nakon ovoga, kaže vlasnik, sve će biti lakše.

Nakon Zagreba na redu je neka od destinacija na moru: Split, Šibenik, Zadar, Pula, Rijeka. Za sve te destinacije Momčilović ima sklopljen ugovor o zakupu kolosjeka, no redoslijed daljnjih otvaranja ovisit će o nabavi vagona. - Drago mi je da su i Hrvatske željeznice prepoznale potrebu da se iskoristi potencijal dosad donekle zapuštenih prostora - napominje Momčilović. Kaže kako je na ideju došao prilikom jedne šetnje Branimirovom, kad je uočio napuštene vagone i kolosijeke na kolodvoru.

Foto: Darko Tomaš/EPH

Iz obitelji strojovođa

Kako je ekonomist s iskustvom u turizmu, odmah mu je sinula ideja.

Dodaje da je njegova obitelj generacijama vezana uz željeznicu.

- I moj otac, brat i nećak bili su strojovođe, a i sam sam završio Željezničko-tehničku školu te sam prije studija kratko radio na željeznici - rekao je Momčilović.

Nova je tvrtka zasad zaposlila troje ljudi, a uskoro im se pridružuje i četvrti zaposlenik. Službeni je check in do 21 sat, no ako netko u Zagreb stiže kasnije, može se najaviti i ući u hostel i kasnije. - Vjerujem da će i turisti u Splitu, Zadru, Šibeniku, Rijeci i Puli ubrzo dobiti mogućnost ovakvog inovativnog smještaja - zaključuje vlasnik Adriatic Train Hostelsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:47