Kemikalije cure iz bačvi u naselju

Otrovne kemikalije počele su curiti iz bačvi na Žitnjaku, nedaleko bivše tvornice Chromos, zbog čega stanovništvo koje živi svega dvadesetak metara dalje strahuje od eksplozije i trovanja.



Inspekcija zaštite okoliša je na dojavu građana još prije mjesec dana započela istragu, no stotina bačava još je na otvorenom. Zbog nesnosnog smrada kemikalijaokolno stanovništvo ne otvara prozore, a djeci su zabranili da izlaze van iz kuća. Kažu da su još prije tri godine o tome alarmirali policiju i inspekciju, ali nitko nije reagirao.



- Užasno smrdi, a kada je nizak tlak i zapuše sjeverac, strah nas je otvarati prozore da se ne potrujemo. Bačve su tu već dvadesetak godina, a u zadnje vrijeme su počele hrđati i iz njih sve jače cure kemikalije. Imamo troje djece, bojim se za njihovo zdravlje - kaže Damir Kaurin. Nenad Horvatović, vijećnik gradske četvrti Peščenica-Žitnjak i član Zelene liste, još je prije dva mjeseca poslao dopis Ministarstvu zaštite okoliše.



- Bačve su još tu i prijete ljudima, a inspekcija ništa ne radi - kaže Horvatović. Franjo Plavšić, ravnatelj Zavoda za toksikologiju, tvrdi da je riječ o ekotoksičnim kemikalijama.Riječ je o kemikalijama koje su izuzetno otrovne za vodene organizme, a mogu biti otrovne i za ljude - rekao je Plavšić.




G. Penić i S. Trajković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:15