VRUĆA TOČKA DNEVNOG REDA

KONAČNA ODLUKA Sandra Švaljek tražila odgodu odluke o sudbini Trga maršala Tita, no prijedlog je odbačen

 Bruno Konjević / CROPIX

NOVO 9:18 Na prijedlog Zlatka Hasanbegovića glasuje se o izostavljanju točke 13 (uklanjanje Titova trga) s dnevnog reda. Utvrđeno je da su 22 zastupnika glasala ZA, a 26 PROTIV. 'Prijedlog je odbačen', ustvrdio je predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić.

-------------------------------

9:13 Sandra Švaljek, uz podršku njene Nezavisne liste te kluba HSLS-a, zatražila je da se danas ne glasa o promjeni imena Trga maršala Tita, već da se o tome odlučuje na nacionalnoj razini. ' O Titovu trgu treba glasati na lokalnom referendemu', naglasila je Švaljek.

----------------------------------

9:05 Počela je sjednica Gradske skupštine i utvrđen je kvorum. Sjednici prisustvuje 50 zastupnika, od njih 51.

------------------------------------

9:00 'Totalirane sustave ostaviti povjesničarima, a mi se trebamo okrenuti budućnosti', rekao je pri ulasku u Skupštinu rekao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

------------------------------------

Na prvoj sjednici Gradske skupštine nakon ljetne stanke, danas će se naći 23 točke, a osim one "vruće" o preimenovanju Trga maršala Tita zastupnici će odlučivati i o osnivanju novog gradskog ureda - Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju, te razdvajanju Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u tri zasebna ureda.

Iako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavljivao da će o promjeni imena Trga maršala Tita odlučivati građani na referendumu, to se ipak nije dogodilo. Preimenovanje Trga maršala Tita bilo je preduvjet za suradnju i podršku stranke Bruna Esih - Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku Bandićevoj Stranci rada i solidarsnosti, koja je imala relativnu većinu u Skupštini nakon lokalnih izbora u svibnju.

Pet zastupnika s liste Brune Esih bilo je potrebno Bandiću da zajedno s gradskim HDZ-om sastavi skupštinsku većinu. Nakon što je zadovoljen uvjet za prikupljenim potpisom 26 od 51 zastupnika za promjenu imena trga, između gradonačelnika Bandića i njegove Stranke rada Bandić Milan 365, HDZ-a te stranke Neovisni za Hrvatsku potpisan je uoči konstituirajuće sjednice sporazum o suradnji.

U medijima se u zadnje vrijeme počelo spekulirati da se Bandić želi "otarasiti" petero skupštinara Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, s kojima trenutačno ima tijesnu većinu, i složiti novu.

Zbog preimenovanja trga bunile su se stranke i udruge lijevog političkog spektra, a nedavno je na Trgu žrtava fašizma održan i prosvjed inicijative "Antifašizam je moj izbor".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 18:10