RADIKALNA PROMJENA

KREĆE POTPUNA TRANSFORMACIJA PROSTORA UZ KLJUČNO PROMETNO ŽARIŠTE U ZAGREBU Gradi se novi moderni kompleks s 52 lokala, trgom, pozornicom, igralištem

 

Na livadi pokraj okretišta Dubec, površine od čak šest tisuća četvornih metara, za nekoliko mjeseci počinje gradnja nove moderne tržnice gdje će se smjestiti ukupno 52 lokala, mali trg, pozornica za koncerte, igralište za djecu i razni ugostiteljski objekti.

Za gradnju tržnice Grad će izdvojiti 6,6 milijuna kuna. Prostor će biti u obliku trokuta, poluotvoren i omeđen zelenilom.

Devet kamera

Društveni sadržaji dodatno će oživjeti taj dio četvrti, jer će građani, osim nabave namirnica, dok čekaju tramvaj ili autobus moći sjesti popiti kavu, pogledati predstavu ili poslušati koncert, a najmlađi se zaigrati na posebno sagrađenom igralištu. “Središnji prostor tržnice planira se hortikulturno urediti te popločiti kako bi se prostor mogao koristiti i nakon predviđenog rada tržnice”, stoji u projektnoj dokumentaciji.

Prema ideji arhitekata iz tvrtke Masa Projekt d.o.o. koji su radili idejno rješenje, prodajni prostori se nalaze ispod uvijene nadstrešnice te obrubljuju središnji otvoreni prostor, na kojem je smješten mali trg, polivalentna ploha za okupljanje. Njihov projekt, kažu, nudi odgovor na pitanje trgovanja na otvorenom, kao i na formaciju javnog prostora, a tržnica Dubec nalazit će se tik uz okretište, koje je jedno od ključnih žarišta javnog prometa s dnevnom fluktuacijom od 1400 prometnih linija.

Na novom prostoru bit će ugrađeno devet megapikselnih fiksnih kamera u cilju nadzora, detekcije izgubljenih stvari i procjene gužvi.

Postupak javne nabave je završen, jučer su objavljeni rezultati natječaja na kojem je tvrtka Palir odabrana kao izvođač radova, što znači da bi već za dva mjeseca mogle krenuti prve lopate. Većina stanovnika smatra kako je projekt tržnice dobra ideja za njihov kvart.

Radna mjesta

- Ovo ima veliki značaj za stanovnike tog dijela grada jer otvara i nova radna mjesta, a dodatni sadržaji će oživjeti to područje oko okretišta. Mi smo u Vijeću jednoglasno podržali ovaj projekt. Na našu je adresu stigla samo jedna primjedba, jedne gospođe koja smatra da će gradnja tržnice ugroziti mir stanara. O tome ćemo sigurno raspravljati danas na sjednici Vijeća, no većina je mišljenja da je to velika parcela i adekvatno mjesto za takav sadržaj - istaknuo je Damir Oniško, predsjednik Vijeća gradske četvrti Gornja Dubrava.

Na novu tržnicu Dubec, naime, preselit će se obrtnici koji su prodavali tekstil na tržnici Borongaj, a koja je zatvorena prije više od godinu dana zbog gradnje parkirališta za potrebe bazena Svetice.

Osim tržnice, ističe Oniško, u Gornjoj Dubravi ove godine rade na još nekoliko projekata, a među većima se ističe gradnja XII. gimnazije za 480 učenika i ledene dvorane s klizalištem od gotovo 8000 četvornih metara, odnosno takozvanog kompleksa “Međugorska”. Idejno rješenje arhitektonskog tima u sastavu Ivan Rališ, Siniša Bodržić i Maja Milat odabrano je još 2014. godine, a u Vijeću gradske četvrti se nadaju da će se uskoro riješiti ostala dokumentacija kako bi gradnja mogla početi ove godine.

- Gradi se dvorana u OŠ Granešina, druga faza dječjeg vrtića Čučerje, rade se posljednje pripreme za gradnju XII. gimnazije te za gradnju Centra za autizam. Osim toga, želja nam je obnoviti i Kulturni centar Dubrava - poručio je Damir Oniško, predsjednik Vijeća gradske četvrti Gornja Dubrava.

Od studenoga se gradi dvorana

Gradnja sportske dvorane u Granešini obećavala se godinama, trebala se početi graditi još početkom prošle godine, no na kraju je taj novac završio u rebalansu proračuna za 2017. godinu. Kamen temeljac zakopan je u studenome, a dvorana bi trebala biti gotova do kraja ove godine.

Na površini od 3500 kvadrata napravit će se trodijelna sportska dvorana te vanjska igrališta - dva košarkaška, jedno nogometno i jedno rukometno igralište. Osnovnu školu i dvoranu povezivat će pješački pothodnik s liftovima, a napravit će se i parkiralište sa osamnaest mjesta.

Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 18 milijuna kuna. Nakon završetka dvorane, Grad planira dogradnju osnovne škole u okviru koje će se izgraditi pet novih učionica. Dok se ne sagradi dvorana, učenici će i dalje koristiti predvorje škole za tjelesnu i zdravstvenu kulturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:33