KULTURNA BAŠTINA

Krško i Zagreb udružili svoje turističke snage

    AUTOR:
    • Sandra Golemac

  • OBJAVLJENO:
  • 13.01.2010. u 20:14

Regionalna razvojna agencija Posavje i Općina Krško te Regionalna razvojna agencija i Zagrebačka županija promoviraju bogatstvo sela u zajedničkoj turističkoj ponudi

ZAGREB - Darivanje licitarskog srca običaj je kojim se iskazuje privrženost i ljubav. Radi očuvanja kulturne baštine i povećanja turističke ponude na zajedničkom prekograničnom prostoru Hrvatske i Slovenije, jučer je u hotelu International predstavljen projekt pod nazivom ‘Put medičarstva i licitarstva između Krškog i Zagreba’, vrijedan više od 440 tisuća eura.

Seoska gospodarstva

Jednim ga dijelom iz svojih fondova financijski podupire Europska Unija. Započeo je lani u studenome, a predviđeno je da će trajati 30 mjeseci. Glavni partneri - Regionalna razvojna agencija Posavje i Općina Krško i Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije i Zagrebačka županija - žele promovirati vrijednosti seoskih gospodarstva u zajedničkoj turističkoj ponudi.

- Suradnja je izvrsna i otvara nam se veliki spektar mogućnosti. Ciljna skupina su postojeći i potencijalni majstori rukotvorina s područja Posavja i Zagrebačke županije - izjavila je predstavnica općine Krško Alenka Črnelič Krošelj, te istaknula kako u Sloveniji ima samo pedesetak registriranih medičara i licitara. Hrvatska se može pohvaliti s više takvih zanatlija.

Zanatske vještine

- Medičarstvo i licitarstvo u Hrvatskoj imaju nešto bolju tradiciju, pa bilježimo 150 registriranih zanatlija - kaže direktor Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije Zlatko Herček.

Radi zajedničke etnološko-turističke strategije 200 sudionika u 38 radionica usavršavat će svoje zanatske vještine.

Izdvajamo