Lebdjelica hovercraft jurila preko 100 km/h

Prvi hrvatski prototip hovercrafta, lebdjelice na zračnom jastuku, predstavljen je na Otoku Univerzijade na Jarunu.



Pred znatiželjnim promatračima demonstrirane su manevarske sposobnosti lebdjelice na vodi iako je riječ o vozilu koje se može kretati i iznad šljunčane, pjeskovite i travnate površine te iznad snijega i leda.

Izrada trajala dvije godine



U mnogim zemljama svijeta hovercraft se koristi za nadgledanje prirodnih rezervata, kao i za spašavanje na vodi. Ako se lebdjelica pokaže potrebnom i dovoljno stručnom, Jarun će nabaviti nekoliko takvih vozila.



Atraktivna lebdjelica koja doseže brzinu do 120 kilometara na sat konstruirana je u suradnji poduzeća Shaft i Moto-svijeta, a na projektu se radilo oko dvije godine. Radi na principu ultralakog zrakoplovnog motora sa 52 konjske snage, koji preko sustava cijevi dovodi do izdizanja plovila iznad površine, a namjera je ugraditi i električni starter. Cijena hovercrafta kreće se, ovisno o vrsti motora i opremi, između 10 i 15 tisuća eura.



- Osobu unesrećenu u lomljenom ledu moguće je izvući jedino hovercraftom. U svijetu ga koriste gorske službe spašavanja, napose u skandinavskim zemljama, gdje ga koriste sve policijske postaje, kao i vatrogasci - rekao je Ivan Vdovjak, direktor Shafta, te dodao da će lebdjelicu, nakon što se ispoštuju sve potrebne regulative, ponuditi Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka.



Renata Čiček, suvlasnica poduzeća Moto-svijet, kaže da lebdjelica ne ostavlja materijalni trag dok se kreće u prirodi, zbog čega je ekološki prihvatljiva.

Jarun razmišlja o nabavi



- Hovercraft je izuzetno pogodan za Plitvička jezera jer ne stvara valove, ne uzrokuje eroziju obale niti uništava biljni i životinjski svijet u vodi - rekla je Renata Čiček te dodala kako će budući modeli biti s jačim motorom i bez platine, koja se pokazala kao loš izbor.



 Da je hovercraft zanimljiv i da se o njegovoj nabavi ozbiljno razmatra, potvrdila nam je i Nika Kukrika, glasnogovornica trgovačkog društva Jarun.



- Ako investicija ne bude prevelika, postoji mogućnost da ispitamo i nabavimo hovercrafte - rekla je Kukrika.



Tina Radić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:18