PRENAMJENA HIPODROMA

Lijevi blok traži da se ne odlučuje o izmjenama zagrebačkog GUP-a jer su nezakonite

Rada Borić
 Bruno Konjevic / HANZA MEDIA

Zastupnici lijevog bloka upozorili su u utorak da su izmjene Glavnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba oko prenamjene Hipodroma i Velesajma nezakonite, a najavili su i da će tražiti da odlučivanje o njemu ne bude na dnevnom redu predstojeće sjednice zagrebačke Gradske skupštine.

Zastupnik gradske skupštine Tomislav Tomašević iz stranke Zagreb je naš! najavio je na konferenciji za medije kako će Klub zastupnika lijevog bloka na današnjoj sjednici Predsjedništva Gradske skupštine zatražiti da se o novim izmjenama GUP-a, zbog nezakonitosti i neusklađenosti s procedurom, ne odlučuje na predstojećoj sjednici gradske skupštine 10. srpnja.

"Gradonačelnik je nakon četiri godine koliko, traje proces izrade GUP-a, tek prije dva tjedna po žurnom postupku vijećima gradskih četvrti poslao samo tekstualni oblik izmjena GUP-a, bez vizaulnog prikaza kako bi izmjene GUP-a mogao provući prije jeseni", kazao je.

Kazao je da se ovim izmjenama GUP-a kojima se na prostoru Hipodroma i Velesajma planira gradnja "Zagreba na vodi" pogoduje tvrtki Eagle Hills te da se GUP mijenja prema njihovim željama, iskazanima u pismu namjere iz veljače ove godine, dok je zastupnica Nove ljevice Rada Borić kazala da GUP mora pasti jer se prijedlozima o prenamjeni krši niz zakona.

Među njima su, istaknula je, Zakon o prostornom planiranju, Zakon o pravu na pristup informacijama, Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi i Zakon o sportu.

Borić je naglasila i kako najnovije izmjene nisu prošle javnu raspravu, koja se održala 2017. kada izmjene GUP-a nisu sadržavale rušenje Hipodroma i Velesajma te da niti Središnji državni ured za sport nije dao nužnu suglasnost za prenamjenu Hipodroma kao javne sportske površine, ali i da se i struka protivi takvim izmjenama GUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:17