Lovci i policajci četiri sata lovili malu lisicu u vrtiću

Zalutala lisica koja je po noći ušla u kuhinju Dječjeg vrtića Vjeverica na Mihaljevcu na noge je digla čak sedam gradskih institucija, a konačno je ulovljena nakon četverosatne noćne strke. Lisica, za koju je naknadnom provjerom utvrđeno da nije bila zaražena bjesnoćom, u kuhinju vrtića ušla je kroz otvoren prozor oko sat vremena prije ponoći, kada se uključio i protuprovalni alarm, otkrivši nesvakidašnjeg uljeza.



Prvi su reagirali zaštitari tvrtke Sokol Marić koji osiguravaju vrtić, a pozvana je i policija. No, nitko nije znao što s lisicom, koja je za to vrijeme, doznajemo u PUZ-u, veselo skakutala po vrtićkoj kuhinji. Obaviješten je Županijski centar 112, te Veterinarski higijenski servis, no lisica nije bila ni u njihovoj nadležnosti, budući da servis zbrinjava samo mrtve životinje.



Naposljetku su obaviješteni i nadležni Gradski ured za zdravstvo i socijalnu skrb, te Lovački savez. Četiri sata nakon što je primijećena, kako je izvijestio državni centar 112, lisica je u 3.10 sati uhvaćena i otpremljena na Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.



Dva sata poslije na teren je izišao i inspektor Sanitarne inspekcije koji je do dezinfekcije zatvorio kuhinju vrtića, a tijelo lisice koju su lovci usmrtili dopremljeno je u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu. Tamo je, kako nam je rekao virusolog dr. Željko Čač, analizom utvrđeno da nije bila zaražena bjesnoćom, pa nema bojazni od mogućih problema.



- Situacija je sada pod kontrolom i učinili smo sve što smo mogli. Sada čekamo dezinfekciju kuhinje, a za to vrijeme djeca obroke dobivaju iz naših drugih objekata - rekla je psihologinja u vrtiću Milena Haler. Doznajemo i da je lisica, kada je uhvaćena, bila sklupčana u pećnici, skloništu koje joj se učinilo najprikladnijim. Kako se sumnja da je možda imala mlade, a da ne bi došlo do novih neželjenih posjeta, lovci će provjeriti i okolicu vrtiću u potrazi za leglom. U međuvremenu vrtićkim vlastima preostaje samo to da razmisle hoće li iz Vjeverica ime promijeniti u Lisica.




Tomislav Kukec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:48