TENEO COFFEE SHOP

Male tajne o najomiljenijem crnom napitku

    AUTOR:
    • Sandra Golemac

  • OBJAVLJENO:
  • 22.12.2009. u 07:15

Damir Krajač/CROPIX

Postoje točno određeni standardi po kojima se priprema kava: od gramaže za jedan napitak do vremena potrebnog da voda prođe kroz samljevenu kavu

Tečajevi za bariste

Kako biste postali vrsni znalac priprave tog popularnog napitka, najbolje je da navratite u Teneo coffee shop, carstvo kave površine 12 četvornih metara, na Trešnjevačkom trgu, za koje vlasnik Christian Cviljak kaže da je jedini pravi coffee shop u Hrvatskoj.

- Kava se priprema po određenim standardima i važan je svaki dio procesa, počevši od gramaže kave za jedan napitak do vremena ekstrakcije potrebnog da voda prođe kroz samljevenu kavu. Brzi bi tečaj izgledao ovako: za svaku novu šalicu kave potrebno je svježe samljeti 7 grama mješavine koja se stavlja u aparat. Zatim uključujete aparat i štopericom mjerite 25 sekundi dok voda curi kroz samljevenu kavu i napuni šalicu do 35 mililitara visine - objasnio je Cviljak.

Nudi i tečajeve za bariste, zasad besplatno.

- Prije desetak dana imali smo prvi tečaj za bariste na koji se prijavilo sedam ljudi u dobi do 30-ak godina, koji su na trosatnom tečaju učili o povijesti kave, zemljama uzgoja, opremi, obradi, degustaciji, aromi, kiselini te mnogim drugim čimbenicima o kojima ovisi kvaliteta krajnjeg ishoda - kaže vlasnik Teneo coffee shopa.

Pristupačne cijene

Cijene su pristupačne: espresso stoji 7 kuna, cappuccino 10 kuna.

Ispijanjem kave građani sudjeluju u humanitarnoj akciji organizacije Coffee kids. Prihod od svake šalice naručene za van namijenjen je školovanju djece u Africi, Južnoj Americi i Aziji.

Tagovi

Izdvajamo