HUMANITARKA

Marija Jilek za djecu bez roditelja skupila 350 tisuća kuna

ZAGREB - Pomagati drugima počela je još na fakultetu, a tko god bi pokucao na njezina vrata, uvijek bi dobio pomoć.

Mariji Jilek bilo je stoga sasvim prirodno da i nakon fakulteta nastavi darivati one koji nemaju. Da nije bilo tako, i sudbina mališana iz Dječjeg doma u Nazorovoj ulici bila bi znatno drukčija.

Organizirajući aukcije haljina koje je sama šivala, ali i fotografija autora koji su se nesebično odazvali njenoj akciji, dizajnerica je dosad prikupila oko 350 tisuća kuna za štićenike Dječjeg doma.

Šivale noćima

Prvi je put dječjem domu donirala 2003., i to tako da je, zajedno s kolegicama s kojima je radila u Centru za kulturu na Peščenici, sašila 32 odjevna modela za djecu u dobi od tri do sedam godina. Nije to bila novčana donacija, ali Jilek i kolegice noćima su šivale unikatne modele koje su djeca nosila na maloj modnoj reviji.

Puno posla

- Kad je završena ta akcija, razmišljala sam što i kako dalje. Kod kuće sam imala puno materijala te sam se dosjetila da bi najbolje bilo izraditi damsku i dječju odjeću, a potom te modele prodavati i novac donirati domu. Bilo je mnogo posla,a naposljetku smo uspjeli dobiti pokroviteljstvo hotela Esplanade, gdje je organizirana aukcija modela. Prodali smo 27 modela, za 127 tisuća kuna - kaže Jilek.

No, odlučila je kako neće stati samo na tome. Na internetu je počela objavljivati fotografije, a nakon što je pokrenula aukciju, počeli su joj se javljati autori koji su i sami zaželjeli darovati rad.

Na aukciji je sudjelovalo 145, a Jilek je prikupila 229 tisuća kuna! I danas razmišlja kako bi mogla pomoći djeci. Planira stoga organizirati još jednu izložbu slika, i to u Dječjem domu u Nazorovoj, koji bi se u dogledno vrijeme trebao preurediti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2022 16:00