Memorijalnim skupom ispratili rušenje Granitza

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 13.08.2009. u 08:00

ZAGREB - Rušenjem kuće Granitz na Preradovićevom trgu 6 nastavila se gradnja Horvatinčićevog stambeno-poslovnog objekta Cvjetni prolaz, a udruge Pravo na Grad i Zelena akcija jučer su nastavile s negodovanjem zbog gradnje po njima “skandaloznog projekta”.

Momerijalni skup, kako su ga nazvali aktivisti, održan je na krovu zgrade u Varšavskoj 10 odakle se vidjelo kako kuća koja je u prošlom stoljeću bila sjedište listova Obzor, Jutarnjeg lista, Večeri, nestaje pod bagerima.

‘Nećemo odustati’


Iz udruga su ponovili kako nisu protiv inovacija i ljepšega grada, no kako nova gradnja mora biti u službi javnosti, a ne privatnih interesa.

- Bez obzira na nastavak gradnje, mi nećemo odustati. Upozoravat ćemo i  raskrinkavati korumpirane institucije, jer grad se ovako ne može razvijati. Učinit ćemo sve da spriječimo daljnu devastaciju dijela pješačke zone u Varšavskoj gdje se planira gradnja ulazno-silazne rampe u podzemnu garažu - rekao je Teodor Celakovski iz Prava na grad.

Snješka Knežević iz Odbora za baštinu i odbor istaknula je kako gradnja Cvjetnog prolaza nije urbani projekt jer nije u funkciji javnosti.

Prozvala je i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode čiji je udio u cijeloj priči oko gradnje na Cvjetnom trgu ocijenila poraznim i sramotnim.

Pandorina kutija

- Ovim projektom otvorena je Pandorina kutija. Nakon što se ovaj skandalozni projekt zasita i ostvari, u Zagrebu će se sasvim sigurno moći graditi bilo šta i bilo gdje - rekla je Knežević.

Tomislav Mamić

Izdvajamo