KRIZA U GRADSKOJ SKUPŠTINI

MILAN BANDIĆ OSTAO BEZ KLJUČNOG PARTNERA, ZAGREB IDE NA IZBORE? Glavni 'krivac' za taj scenarij bit će Zlatko Hasanbegović

 
Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Ana Lederer
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Svi oporbeni klubovi u zagrebačkoj Gradskoj skupštini jučer su za Jutarnji list potvrdili da nemaju namjeru u prosincu podržati prijedlog gradskog proračuna. Ako ostanu vjerni svojoj riječi, to znači da će Gradska skupština biti raspuštena i građani Zagreba će iduće godine ići na nove lokalne izbore.

Naime, bez proračuna nema ni Skupštine, a glavni “krivac” za taj scenarij bit će Zlatko Hasanbegović. Upravo je on ovaj tjedan potvrdio kako će pet zastupnika iz kluba Neovisni za Hrvatsku glasati protiv proračuna. - Skupi li oporba 21 glas, može računati i na naših pet. U Gradskoj skupštini je došlo do totalnog rasapa rasporeda zastupnika, nešto slično kao u hrvatskom parlamentu, i taj raspored ne zrcali volju birača - rekao je Hasanbegović koji je u ovom trenutku tehnički još uvijek koalicijski partner Milana Bandića. Ovakva odluka se nazirala još u ponedjeljak, kada su članovi kluba Neovisni za Hrvatsku napustili sjednicu Gradske skupštine, zbog čega nije uspostavljen kvorum.

Nedostaju tri

Njima je zasmetala činjenica da je gradonačelnik Milan Bandić u posjet pozvao gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića Palmu, inače bivšeg političkog suradnika ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana. Iako se zagrebački gradonačelnik u međuvremenu ispričao za tu odluku, čini se da je to bila kap koja je prelila čašu prijateljstva s Hasanbegovićem. No, Bandića u pravilu ne brine gubitak koalicijskog partnera. Na pitanje ima li većinu, nedavno je odgovorio da ne razmišlja hoće li imati ruku ili dvije u Skupštini. - To nije moj posao, ja imam toliko iskustva da se ja o tome ne brinem, drugi će se o tome brinuti - rekao je.

Zagreb, 301018.
Cirilometodska ulica, Gradska skupstina.
17. sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba.
Na fotografiji: Milan Bandic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / HNAZA MEDIA

Bez Hasanbegovića, zagrebački gradonačelnik u Skupštini ima 23 zastupnika koje čine članovi HDZ-a i njegova kluba. Prema tome nedostaju mu još tri zastupnika kako bi imao većinu, no pitanje je gdje će ih pronaći. Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a, jučer nam se nije javio za komentar oko mogućeg raspuštanja Skupštine, no zato su oporbeni zastupnici redom negirali podržavanje proračuna (koji još nije ni objavljen). Gordan Maras, predsjednik zagrebačkog SDP-a, izjavio je kako članovi njegova kluba sigurno neće podržati proračun. - Ako se svi budemo držali stava koji smo imali u ponedjeljak, onda je jasno da gradonačelnik neće doći do većine u Skupštini. Usput, s obzirom na to da je on sklon političkoj trgovini, poručio bih institucijama da širom otvore oči i da dobro paze što će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana - rekao je Maras.

Kadroviranje

Da su ponude već počele, potvrdio nam je i Darko Klasić, predsjednik Kluba gradskih zastupnika HSLS-a i Nezavisne liste Zagreb. Istaknuo je kako je Bandić njihovim članovima u nekoliko navrata nudio različite ustupke, ali da su svi odbili. Ipak, veli da isto ne može reći za Hasanbegovića i njegove zastupnike. - Bilo bi logično da i Ana Lederer, njegova pročelnica, isto tako ponudi ostavku. Oni idu u oporbu, a sva kadroviranja koja su provodili u zadnje dvije godine s gradonačelnikom su i dalje na snazi. Ako su moralni i odlučni u tome, onda trebaju dati ostavke na sve funkcije u upravnim tijelima Grada Zagreba - veli Klasić. Apsolutno “ne” su rekli i u Klubu gradskih zastupnika GLAS-a i Hrvatske stranke umirovljenika, kao i u Klubu zastupnika lijevog bloka. Svoje ruke neće podići ni Tomislav Stojak (HNS), kao ni nezavisni Marko Torjanac. Jedini koji je “digao ručnu” jest nezavisni zastupnik Tihomir Milovac, bivši član kluba Sandre Švaljek. On je poručio da će podržati proračun ako je dobar, odnosno da neće ako je loš.

Procedura

- Kao i do sada, mi se nikad nismo bavili politikantstvom te iskorištavali važne točke dnevnog reda za neke političke pritiske. Ako je dobar proračun i ako bude kvalitetno rješavao probleme građana Zagreba, onda ću sigurno dignuti ruku. Tri točke na kojima ću ja izričito inzistirati su pitanje rješavanja problema gospodarenja otpadom, zatim rješavanje prometnih problema te realizacija kapitalnih objekata društvene djelatnosti - rekao je Milovac. Ako svi oporbeni zastupnici i članovi Kluba Neovisni za Hrvatsku do prosinca ostanu vjerni svojim riječima, onda Zagreb očekuju novi izbori. Prvu potvrdu ćemo vidjeti već u ponedjeljak kada slijedi nastavak sjednice Gradske skupštine. Ne skupi li Bandić već tada većinu, scenarij s izborima sve je izgledniji. U tom slučaju, stvari će ići ovako. Ne bude li gradski proračun usvojen, donosi se odluka o privremenom financiranju koja treba biti izglasana do kraja godine. Ako ni odluka ne bude usvojena, onda se raspušta Skupština i ide se na nove izbore. Druga opcija je da Odluka bude izglasana i onda vladajući imaju tri mjeseca da ponovno predlože gradski proračun. Ako i tada padne, onda Zagrepčani izlaze na nove izbore. Ipak, Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a, kaže da je taj scenarij teško ostvariv. - Umjetnosti gradonačelnika Bandića nema kraja. Jedna varijanta je da ta tri zastupnika formalno prijeđu u Bandićev klub, a druga je da imaju manjinsku većinu pa će potrebne ruke za kapitalne projekte skupljati od sjednice do sjednice. Bilo kako bilo, ne trebamo se ničemu čuditi - kaže Mrak Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:40