Milodarom se aktivira displej u crkvi

Petrova crkva zasigurno je posebna po tome što za svoje župljane i sve koji se požele pomoliti ima dva moderna postolja za milodare - kada se ubaci novčić, automatski se upali jedna od svijeća kao i ekran preko kojeg prolazi tekst “Majko Božja moli za nas”.



Kako tvrdi njezin župnik, msgr. Matija Stepinac, postolja nisu vjernike ni crkvu udaljila od vjerskog. - Naši župljani su to fenomenalno prihvatili kad smo ih postavili prije godinu i pol. To je na neki način i simpatično i iako kod nas to nije uobičajeno, postoji u svakoj crkvi u Padovi, Rimu ili drugdje.



Ne mislim da je to komercijalizacija, već i pomak prema duhovnom. Taj milodar koji vjernici ostave jest pomoć za prehranjivanje oko 150 obitelji, a svijeća koja se pritom upali svijetli 20 minuta - objasnio je msgr. Stepinac te dodao da iz istih, duhovnih razloga cijeli Mirogoj svijetli za dan Svih Svetih, a da Crkva ionako kaska za tehničkim inovacijama.



S druge strane, teolog i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Adalbert Rebić smatra da takvi pokušaji nisu uvijek u skladu s tradicijom i duhovnim. - Nisam još vidio, ali smatram to neukusnim i sličnim nedavnom pokušaju da se napravi restoran u zagrebačkoj katedrali - rekao je Rebić.  To da se sve ipak može interpretirati na različite načine, smatra sociolog religije Ivan Markešić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. 



- Do raskola u Crkvi u srednjem vijeku došlo je zbog prodaje oprosta grijeh. Ovakav način davanja milodara može se interpretirati kao sličan pokušaj, no i ne mora, no mislim da to ne utječe na namjere onoga koji želi dati milostinju iz religioznih razloga - rekao je Markešić te dodao kako ne treba bježati od činjenice da postoje komercijalni pokušaji iskorištavanja religioznih potreba.




Anamarija Vujaklija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:48