Mjesecima izrabljivali četvero slijepih masera

Europski edukacijski centar slijepih pod krinkom humanosti i pomoći slabovidnim osobama pri zapošljavanju više od dvije godine navodno je iskorištavao i varao mlade masere. Četvorica mladih masera tvrde da su šest mjeseci radili bez ikakve plaće, a da ih je ECES iskorištavao kao besplatnu radnu snagu i to u nemogućim uvjetima 10-satnog rada.

Ogorčeni i prevareni slijepi i slabovidni mladići Lovro Barać, Marko Devčić, Zvonimir Barić i Mladen Plemeniti kažu kako su prošle godine krenuli na ECES-ovu edukaciju za masere, ni ne sluteći veliku manipulaciju i prijevaru.



- Nakon edukacije u Kini, obećali su nam da ćemo u siječnju ići na neplaćenu 100-dnevnu praksu, a da će nam ECES, s obzirom da smo iz manjih sredina, nakon mjesec dana početi plaćati stan u Zagrebu - rekao je Lovro Barać, tvrdeći kako ECES ništa od navedenog nije ispoštovao. Mladići su se mjesecima borili da im se plati unajmljeni stan, koji im je tek u ožujku, nakon tri mjeseca besplatnog rada u Masarykovoj 9 plaćen, a do lipnja su svakodnevno besplatno radili na crno bez ikakvog ugovora.



- Stalno smo im se žalili na besplatan rad i nemoguće uvjete, a jedan od osnivača ECES-a Ivan Sudarević, koji je također slijep, rekao nam je “Budite sretni da radite, nitko vas ovakve drugdje ne bi ni zaposlio” - ispričao je razočarani 20-godišnji Marko Devčić koji je izlaz iz ovakve situacije vidio u tečaju za masažu jer mu je željeni fakultet sa svojim poteškoćama bilo teško završiti. Napominje da je u Masarykovoj obavljao 14 masaža dnevno, u maloj derutnoj prostoriji bez prozora, klime i ventilacije, u kojoj je za ljetnih mjeseci bilo više od 40 stupnjeva te da mu se odustajanje klijenata odbijalo od plaće.



- U lipnju smo napokon dobili na crno prvu plaću koja je iznosila 2200 kuna, a nakon što je ESEC dobio informaciju o državnim poticajima za zapošljavanje slijepih i slabovidnih prisiljavali su nas na potpisivanje ugovora na minimalac od 1800 kuna - rekao je Lovro Barać.

Objašnjava da su za njih i švercali iz Kine stotinu tableta za mršavljenje, te potpisali besramni ugovor o 40 tjednih radnih sati, s napomenom da ako odustanu u roku od dvije godine plaćaju naknadu za edukaciju od 44.100. Mladići su nedavno otvorili salon za masažu u Savskoj 19 u prostorijama Udruge slijepih i slabovidnih osoba Dar dodira.

Predsjednica bez komentara



Predsjednica ECES-a Tamara Jajnić unatoč brojnim telefonskim pozivima nije željela komentirati navodno iskorištavanje masera. Edukacijski centar ovih se dana i dalje reklamira tražeći nove zaposlenike, a na telefonskoj centrali skupog 060 telefona vrti se reklamna poruka o humanosti ove udruge.  (B. B.)




U Masarykovoj rade samo najsiromašniji



Masaže cijelog tijela u Masarykovoj 9 naplaćivale su se u početku 99 kuna, a nakon velikog odziva građana poskupile su na 148 kuna. Iako je nadležna inspekcija zatvorila studio u Masarykovoj 9, centar trenutno radi u istoj ulici na broju 26, a mladići kažu da su ostali raditi samo slabovidne osobe kojima taj posao omogućava golo preživljavanje.  (B. B.)


Boba Blašković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:02