OD DANAS AKCIJA

NA ULICE IZLAZI 90 REDARA Onima koji ne očiste snijeg ispred zgrada kazna do 5.000 kuna!

Onima koji nemaju volje ili snage za čišćenje nude se brojne ekipe koje će taj posao obaviti po cijeni od 100 do 150 kuna po satu.
 Goran Mehkek / CROPIX

Zagrebačke ceste dobile su bitku s prvim ovogodišnjim snijegom.

Djelatnici Zimske službe uklonili su snježne nanose sa svih prometnica koje su posute s otprilike dvije i pol tone soli, a pravodobnim čišćenjem ulica, vjeruju u Zagrebačkim cestama, izbjegnuto je moguće zaleđivanje budući da prognostičari u sljedećim danima najavljuju temperature ispod ništice.

- Zaduženi smo za 2500 kilometara u gradu i očišćeno je oko 98 posto. Naručili smo i novu sol, da budemo u pripremi ako dođe do novih padalina. Ipak, ako temperature padnu ispod minus 7, sol ne pomaže u topljenju leda, stoga je bilo vrlo važno očistiti ulice - objasnio je jučer Alen Gospočić, direktor Zagrebačkih cesta.

I dok su ceste čiste, to se ne može reći za nogostupe. Najgore je jučer bilo u centru, posebice na Trgu maršala Tita te na Marulićevu trgu koji su okovani ledom.

Stoga su jučer pune ruke posla imali i komunalni redari. Svih 90 djelatnika te službe jučer je obilazilo grad i obavještavalo vlasnike poslovnih prostora i predstavnike stanara da očiste nogostupe, što im je dužnost prema važećoj Odluci o komunalnom redu.

Komunalni redari, kako nam je objasnio Mate Kraljević, šef odjela za komunalno i prometno redarstvo, u prva dva dana nesavjesnim će građanima koji nisu očistili snijeg ispred radnji ili zgrada, pisati samo upozorenja.

- Ako se na ta upozorenja ogluše, redari će izdati nalog trećoj strani da očiste nogostupe, a račun za taj posao ispostavit će se neodgovornim građanima - naglašava Kraljević i dodaje da prema Odluci o komunalnom redu imaju pravo ispisati kazne u iznosu od 600 do pet tisuća kuna. Onim građanima kojima se ne da čistiti snijeg mogući izlaz su brojne ekipe koje taj posao obavljaju za džeparac.

Jedan od takvih tandema su i Mladen Matković i Tin Balenović, studenti Kineziološkog fakulteta koje smo s lopatama u rukama jučer zatekli na Krugama. - Oglas smo stavili u nedjelju oko 22 sata, i nakon pet minuta već smo imali dogovoren posao. Danas do podne obavili smo još tri posla, a ovo parkiralište čistit ćemo do kraja dana. Naš sat je između 100 i 150 kuna - priča Mladen.

Prije dvije godine dnevno su zarađivali po 1000 kuna dnevno, a ovisno o količinama snijega, u samo tjedan dana mogu zaraditi prosječnu plaću u Zagrebu.

- Naravno sve je do dogovora. Umirovljenicima snijeg i led očistimo gotovo besplatno, dok onim imućnijima klijentima čišćenje naplatimo po pravoj cijeni - otkriva Mladen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:51