OBJASNILA ŠTO SE DOGAĐA

NAČELNICA SEKTORA ZA KVALITETU ZRAKA DHMZ-a 'Izmjerili smo zaista ekstremne vrijednosti, ali očekujemo da će uskoro bitno pasti'

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

Mjerna postaja Zagreb 3, Državnog hidrometeorološkog zavoda, tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana pokazivala i je preko sedam puta veće vrijednosti od dozvoljenih lebdećih čestica PM10.

Dr. sc. Cleo Kosanović, načelnica Sektora za kvalitetu zraka (DHMZ), pojasnila je kako je lebdećih čestica u zraku dozvoljeno do deset mikrograma po metru kubnom, dok tijekom 24 sata mjerenja prosjek ne smije biti veći od 50 mikrograma po metru kubnom.

- Vidimo da smo imali zaista ekstremne vrijednosti PM10, tako da je u 4 ujutro bio 292, u 9 čak 365 mikrograma po m3. Za sada na našoj mjernoj postaji, od onoga što mjerimo, vidimo da je samo to povišeno - kaže dr.sc. Kosanović.

Vrijednosti se mijenjaju ovisno o smjeru vjetra i tome gdje se nose čestice.

- Za kratkotrajno udisanje ne bi trebalo biti problema za zdravlje, a s obzirom na to da je riječ o požaru koji je zapravo ugašen, ali još dimi, očekujemo da će vrijednosti uskoro bitno pasti - kaže dr.sc. Kosanović.

Ipak, kod dugotrajnog udisanja bi mogli nastati određeni problemi za disanje, i to pogotovo kod osoba koje imaju neke bolesti pluća, astmu, ostalih kronični bolesnici, ali i djeca.

Naime, čestice se lijepe i talože u plućima i to stvara problem.

Ministar Ćorić: 'Grad Zagreb i njihove službe postupale u najboljoj mogućoj mjeri'

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je prije početka sjednice Vlade u Čakovcu kako su službe za spašavanje i izvanredne situacije Grada Zagreba postupale u najboljoj mogućoj mjeri oko gašenja požara na odlagalištu Jakuševec.

"Vjerujem da su Grad Zagreb i njegove službe postupale u najboljoj mogućoj mjeri, koliko znam predstavnici su bili na požarištu", kazao je ministar Ćorić.

Naglasio je kako je požar stavljen pod kontrolu, no da su vatrogasci i dalje na terenu.

"Što se tiče kvalitete zraka, vidjeli ste da ona nije najbolja za najosjetljivije skupine građana, upravo zbog toga je Grad Zagreb reagirao je priopćenjima i uputama", ustvrdio je Ćorić.

Novinari su ministra pitali i kako komentira navode zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je ustvrdio da je sa zrakom sve u redu i da nema opasnosti za građane.

"Koliko znam prisutne su lebdeće čestice u zraku, a to je posljedica slijeganja tog izgorenog materijala. Što se tiče drugih potencijalnih stvari u zraku, sva su mjerenja u dozvoljenim parametrima", kazao je Ćorić.

Na pitanje je li se moglo brže reagirati, bar u obavještavanju građana da zatvore prozore ako su u blizini požarišta, ministar je poručio kako vjeruje da "nije bilo propusta", no dodao je kako ipak "nema dovoljno informacija".

Ćorić je, na pitanje je zadovoljan načinom na koji Grad Zagreb rješava problem otpada, rekao da su aktivnosti u gradu Zagrebu u posljednjih godinu dana, po njegovu mišljenju, i više nego zadovoljavajuće.

"Naravno da treba učitniti dodatne iskorake, i ja vjerujem da će u sljedećih godinu dana to i učiniti", zaključio je Ćorić.

Bandić: 'Građani neka budu mirni, zrak je u redu'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dao je izjavu za medije u povodu požara u reciklažnom dvorištu na Jakuševcu, javlja N1.

"Požar je zasad saniran. Preslaguje se otpad i tu i tamo se pojavi neki plamičak i bijeli dim koji se ugasi. Do konca dana će sve biti sanirano. Građani neka budu mirni, zrak je u redu. Nema onečišćenja i nema opasnog otpada", kazao je Bandić.

Zagrebački gradonačelnik kazao je kako će o uzroku, povodu i posljedicama požara na odlagalištu otpada mediji biti pravovremeno izviješteni.

"Najvažnije je da se nikome ništa nije dogodilo. Ja se zahvaljujem svim komunalnim tvrtkama koje su zajedno s Javnom vatrogasnom postrojbom dežurale na požarištu. Najvažnije je da se ništa nije dogodilo i da ugroza građana nije u pitanju, sve ostalo ćemo riješiti", rekao je Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:16