DAN GRADA

Nagrada grada Zagreba posthumno i Vici Vukovu

Svibanjska događanja u povodu Dana grada Zagreba završavaju svečanom dodjelom Nagrada grada Zagreba i procesijom Majci Božjoj od Zagrebačke katedrale do Kamenitih vrata
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

U povodu Dana grada Zagreba, danas obilježenog svečanom sjednicom Gradske skupštine, uručeno je 15 Nagrada grada Zagreba, koje se za osobite uspjehe i zasluge u radu svake godine dodjeljuju građanima, priznatim stručnjacima, umjetnicima i udrugama.

Dugotrajan pljesak

Iako su svi dobitnici nagrada ostvarili zapažene rezultate, valja istaknuti nagradu posthumno dodijeljenu Vici Vukovu za njegov velik doprinos glazbenoj umjetnosti.

U njegovo ime, uz dugotrajan pljesak cijelog auditorija, nagradu je primila udovica Dijana Vukov.

- Vice je Šibenčanin, ali je cijeli život proveo u Zagrebu. Kad je sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio u izbjeglištvu u Parizu, želio je da sin i ja ostanemo u Zagrebu, gradu koji kao sidro drži brod da se ne otrgne u oluji i otplovi zauvijek - rekla je Dijana Vukov.

Za knjigu “Volga, Volga”, treći dio proznog ciklusa o ljudima i automobilima, nagradu je primio međunarodno afirmirani književnik i novinar Jutarnjeg lista Miljenko Jergović, istaknuvši da mu je to priznanje veliko zadovoljstvo, ali i potvrda uspješnosti njegova rada.

Nagrađena je i koreografkinja Tihana Škrinjarić, u čijim je radionicama plesalo oko 18.000 mladih.

Vrhunski rezultati

Nagrade su primili i redatelji Goran Dević i Zvonimir Jurić za film “Crnci”, sportaš Nikola Dragaš za rezultate u kuglačkom sportu, znanstvena suradnica Daniela Angelina Jelinčić za knjigu “Abeceda kulturnog turizma”, inovator Vjekoslav Majetić za električni mali automobil, akademik Zvonimir Mrkonjić za knjigu “Suvremeno hrvatsko pjesništvo”, slikar i grafičar Alfred Pal za cjelokupno životno djelo, akademik Eugen Pusić za razvoj društvenih znanosti, akademik Željko Reiner za doprinos u kliničkoj medicini, Savez inovatora Zagreb za uspješan rad, Mensur Čehić za vrhunske rezultate u veterinarskoj medicini, Zagrebački računalni savez za rezultate na natjecanjima te Ivana Žiljak Stanimirović za unapređenje grafičkog dizajna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:25