BLAGDANI ZA NEPCE

NAJBOGATIJA GASTROPONUDA Vodič za uživanje na donjogradskim adventskim lokacijama: Street sarme, fritule s čvarcima, pohane čokoladice i ledeni mojito

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je Advent u Zagrebu i službeno počeo, tisuće ljudi nahrupile su u centar grada kako bi uživale u blagdanskom ugođaju, koji je prema portalu European Best Destination najbolji u Europi. A tamo ih je dočekala najbolja, najraznolikija i najinovativnija gastronomska ponuda do sada. Iako se svake godine dodaju nove delicije i specijaliteti, ovogodišnje izdanje zasigurno će biti upamćeno po hrani koja je odavno nadišla kobasice i kuhano vino.

Fuliranje i Ledeni park

Fuliranje na novoj lokaciji već je prvu noć bilo među najposjećenijim lokacijama, posebno među mlađim posjetiteljima i obiteljima s djecom s obzirom na to da se ondje održavaju i predstave. Fuliranje se prošle godine održavalo u Tomićevoj i Kurelčevoj, a kada je preraslo te dvije ulice, premjestilo se na Strossmayerov trg, između Ledenog parka i Zrinjevca. To se pokazalo kao pun pogodak jer su svoje kućice na veći prostor postavili svi važniji zagrebački restorani.

Zagreb, 021217. 
Tomislavob trg.
U okviru otvorenja adventskih dana na Tomislavovom trgu otvoren je ledeni park u kojem se gradjani mogu klizati na otvorenom.
Na fotografiji: Prvi klizaci u ovogodisnjem Ledenom parku.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

U kućici bistroa i wine bara Pod zidom pojeli smo odličan hamburger od bunceka u brioš-pecivu, s kiselim zeljem i hrenom, koji smo platili 45 kuna, a nakon toga smo popili čašu vina s ginom i brusnicom na štandu Murter - Kornati za 20 kuna. Iako je prevladavao okus crnog vina, a ne dodataka zbog kojih košta nekoliko kuna više od običnog kuhanog vina, aftertaste je drukčiji.

Na Fuliranju, u kućici T&T-ja, probali smo i razvikanu street sarmu, omiljenu zimsku hranu u drugačijem aranžmanu, posluženu u mekom pecivu. Iako na prvu djeluje nespretno za konzumiranje, sarmice ne ispadaju van, a čini se da su oduševile i turiste koji su se najdulje zadržavali na ovom štandu i raspitivali o recepturi. Street sarma stoji 28 kuna, a kako T&T ima kućicu i uz Ledeni park, naša je preporuka da odete tamo naprosto zato što je manja gužva.

Nasuprot kućice Meat the King, gdje možete pojesti kobasice i burger od mesa crne slavonske svinje, ali po malo višim cijenama, od 60-ak kuna, nalazi se kućica Plac s najšarenijom adventskom ponudom. Ondje smo pojeli Plac burger u crnom pecivu s junećim mesom, komoračem, rikulom, mrkvom i radičem, a može se pojesti i crveni chilli burger, kao i teleća kobasica u ružičastom pecivu. Cijene nisu previsoke, od 28 do 38 kuna, a okus je izvrstan. U Adventu mogu uživati i ljubitelji ribljih specijaliteta - kućica Murter - Vrata Kornata u svojoj ponudi ima brudet od hobotnice za 40 kuna.

Od slatke ponude vrijedi probati churrose, prženo tijesto s cimetom i čokoladom, na štandu El Toro za 25 kuna i fritule Roberta Hromalića na štandu Timea.

Na Tomislavovu trgu je oko velikog klizališta postavljeno dvadesetak kućica. Prvo na što morate biti spremni su gužve jer je prolaz malen, a nema ni dovoljno stolova za sve koji žele uživati u hrani s pogledom na Ledeni park. Većina ponude zasniva se na tradicionalnim kobasicama i kuhanom vinu, no pronašli smo i još neotkrivene bisere.

Jedna od njih je svakako kućica zanimljivog nazva - Erupcija užitka. Ondje smo pojeli čak tri specijaliteta - sendvič s junećim jezikom, gulaš u kruhu i zimski sladoled. A u ponudi imaju i ušećerene jabuke, slane fritule s čvarcima i prženim lukom ili špinatom i chillijem. Zimski sladoled košta 10 kuna, jako je sladak i lijepo pakiran te može biti i odličan poklon. Gulaš u kruhu ne poslužuje se samo u Erupciji užitka, ali ovdje je vrlo pristupačan, košta 35 kuna, dok na drugim štandovima stoji i 60 kuna. Ukusan je, meso je mekano, a zasigurno će vas zagrijati. No, ono što nas je oborilo s nogu ipak je bio sendvič s junećim jezikom, u kojem meko pecivo i pečena paprika savršeno upotpunjuju okus, a ni cijena nije loša - 32 kune.

Još jedna kućica na Tomislavcu koju morate obići je Kobaje i palaje, koja zapravo nudi kobasice i palačinke. Ondje smo pojeli specijalitet štanda, Božićnu palačinku za 30 kuna, s cimetom, jabukama i medenjacima. Svi koji su je probali komentirali su kako ostavlja okus “Božića u ustima”.

Zagreb, 021217. 
Europski trg.
Povodom otvorenja dana Adventa u Zagrebu na trgu Bana Josipa Jelacica otvorena je Bozicna bajka.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Božićna bajka i Trg bana Josipa Jelačića

U Božićnoj bajci koja se smjestila ispred kavane Johann Franck, od desetak kućica, najzanimljivije zvuči i izgleda Shooters.

Razne “shootere” od votke, tequile, ruma i viljamovke u kombinaciji s čokoladom ili voćem poslužuju u čaši od leda i naplaćuju 18 kuna. Osim pića, nude i božićne ražnjiće za 35 i 25 kuna te veliki (29 kn) i mali (19 kn) kumru-sendvič s pečenom salamom, jajima, topljenim sirom, rajčicom i krastavcima.

Mi smo se pak odlučili na pohani Snickers, a u ponudi su bili još i pohani Mars i Bounty. Pohana čokoladica okusom podsjeća na palačinku od čokolade.

Okus je dobar, taman je bilo slatko, tijesto je mekano i topi se u ustima, ali se ne osjeća kikiriki. Pohanu čokoladicu platili smo 20 kuna. Probali smo i shooter Snow White od sambuce i Bailey’sa. S obzirom na to da su ta dva sastojka različite gustoće, ostaju u dva sloja, kako su i točena. Okusom prilično slatko, a alkhohol se ne osjeti previše.

Na Trgu smo još probali hrskave rolice iz kućice Core Cornati. Pohana pileća rolica s mozzarellom, curryjem i namazom od gljiva je bila ukusna, nije bila pretrpana piletinom, ali umak od gljiva je fino nadogradio okus. Vege rolica od tijesta punjena špinatom, pečenim sjemenkama bundeve, skutom i namazom od graha laganog je okusa, a karamelizirani luk koji smo dobili kao prilog dodatno je osvježio finu rolicu.

Gajeva i Bogovićeva

U Gajevoj i Bogovićevoj se ponuda sastoji od standardnih debrecinki, ljutih i domaćih kobasica i bunceka sa zeljem, čije se cijene kreću od 18 do 25 kuna. Umjesto hranom, tu smo se odlučili zagrijati toplim napitkom. U kućici “5 do 12” isprobali smo vrući koktel Grog in Love (21 kn) od ruma Captain Morgan Spiced Gold, voća i mješavine začina. Koktel je bio sladak i jak, alkohol se okusom i mirisom poprilično osjetio. Za one koji pak više vole ljuto, iz “5 do 12” su preporučili Fireball Tea u koji ide Johnnie Walker, limunov sok te sirup od cimeta i čilija.

Na Zrinjevcu smo probali Marzipan Winter Balls za 35 kuna. Dvije velike knedle od mekanog tijesta, prelivene toplim umakom od vanilije, komadićima marzipana i punjene čokoladom, bile su vrlo ukusne. Marcipan je bio dovoljno sladak, a čokolada je bilo lijepo iznenađenje s obzirom na to da smo u knedli očekivali tradicionalno punjenje od šljive.

Europski trg

Obilazak smo nastavili na Europskom trgu, gdje nas je privukla ponuda kućice “A most unusual gin garden”, gdje za 42 kune možete pojesti odličan raclette i gin punč. Riječ je o porciji topljenog švicarskog sira na dva komada peciva s hrskavom slaninom ili paprikom uz posudicu kiselih krastavaca kao odličan ulični zalogaj za one koji nisu došli pregladni za provod na Adventu. Gin punč nas je oduševio, odličan topao alkoholni napitak koji nije presladak niti prejak.

Na štandu Papavero odabrali smo lazanje, i to u kombinaciji mesa kunića, teletine i brokule. Porcija košta 40 kuna i iako se na prvu čini da je premala, s obzirom na sastojke, i dvije osobe mogu omastiti brk. Tijesto je bilo vrlo mekano, zanimljiva kombinacija namirnica daje dobar aftertaste, samo je nedostajalo soli. Osim ove kombinacije mogu se naručiti i lazanje s gljivama i kobasicama.

Na istarskom smo štandu, dakako, odabrali istarski sendvič. U lepinji se dobije svinjski kare, salata, cherry rajčica i fritaja. Za 35 kuna očekivali smo malo više, solidan sendvič kojem je manjkalo dressinga da upotpuni okuse. Amelie ima ukusne churrose po 25 kuna i knedle sa šljivom po 23 kune, a nakon toga smo okrijepili nepca na Fuliranju uz neobične zimske koktele: vrući mojito (rum, limeta, jabuka, menta i šećer) za 25 kuna i buttered rum (rum, maslac, smeđi šećer, med, cimet, klinčić, muškatni oraščić) koji je bio 5 kuna jeftiniji. Jako su ukusni, ali zbog više sastojaka buttered rum je zasitan i jedan je sasvim dovoljan.

Na jednom od najzanimljivijih štandova u dvorištu Arheološkog muzeja, Prshurati, isprobali smo fritule od blitve. Porcija je vrlo mala, košta 12 kuna, a u njoj se dobiju dvije mini fritule i par gorkih maslina. No, ukus je dobar i vrijedi ih probati kao odlično predjelo za ostale specijalitete koje nudi, na primjer, Peliški pijat - bruskete s domaćom ribljom paštetom, hobotnicom, tunjevinom, kozicama i paprikom, po cijeni od 45 kuna.

Top deset specijaliteta koje morate probati
Od božićnih palačinki s jabukama i medenjacima do kuhanog vina s dodatkom gina i brusnice

Božićna palačinka

Gdje: štand Kobaje i palaje na Tomislavovu trgu

Cijena: 30 kn

Osim uobičajenih palačinki sa svim dodacima koji vam padnu na pamet, kod ove simpatične ekipe možete probati specijalitet - “Božićnu palačinku” s medenjacima, vanilijom, jabukom i cimetom. Slatka je, fino miriše, a u ustima ostavlja okus blagdana.

Plac burger

Gdje: štand Plac na Fuliranju

Cijena: 38 kn

U ovoj kućici definitivno poslužuju najšarenije burgere i sendviče. Crno, ružičasto ili crveno meko brioš-pecivo, a unutra izvrsno juneće meso s komoračem, sirom, rikulom, mrkvom, zeljem i drugim dodacima, prodaje se po pristupačnim cijenama, od 28 do 38 kuna.

Street sarma

Gdje: štandovi T&T na Tomislavovu trgu i Fuliranju

Cijena: 28 kn

Inovativan koncept posluživanja omiljene sarme osvojio je i turiste, kojima ona nije poznata. Mljeveno meso u kiselom zelju poslužuje se u mekom pecivu, a riječ je o jednom od razvikanijih jela ovogodišnjeg Adventa. S punim pravom.

Vino s ginom i brusnicom

Gdje: štand Murter - Kornati na Fuliranju

Cijena: 20 kn (2 dcl)

Kuhano vino na većini štandova poslužuje se obogaćeno u raznim varijantama, a mi preporučujemo crno s dodatkom gina i brusnice. Iako se gin ne osjeti toliko, ostavlja ugodan aftertaste.

Snowwhite shooter i pohana čokolada

Gdje: štand Shooters na Trgu bana Josipa Jelačića (Božićna bajka)

Cijena: shooter 18 kn, pohana čokoladica 20 kn

Pohani Snickers, Bounty ili Mars u kombinaciji s mješavinom viljamovke, votke, ruma i tekile s čokoladom ili voćem odličan su izbor za ljubitelje slatkog koji ne žele stati samo na fritulama. Pohana čokoladica okusom podsjeća na palačinku.

Marzipan Winter Balls

Gdje: štand Ledena na Zrinjevcu

Cijena: 35 kn

Dvije velike knedle od mekog tijesta prelivene toplim umakom od vanilije, komadićima marcipana i punjene čokoladom definitivno vrijede 35 kuna. Tijesto je mekano, marcipan sladak, a čokolada je lijepo iznenađenje s obzirom na to da smo očekivali tradicionalno punjenje od šljive.

Fritule od blitve

Gdje: štand Prshutara ispred Arehološkog muzeja

Cijena: 12 kn

Manja porcija koja može poslužiti kao odlično predjelo za druge specijalitete Adventa. Poslužit će vam dvije mini fritule i nekoliko gorkih maslina, a sve skupa vrlo dobro funkcionira.

Raclette i gin punč

Gdje: štand A most unusual gin garden na Europskom trgu

Cijena: 42 kn

Topljeni švicarski sir na pecivu uz dodatak hrskave slanine, paprike i kiselih krastavaca izvrsno ide uz gin punč, topao alkoholni napitak koji će oduševiti ljubitelje punča, ali i one koji to tek trebaju postati.

Zimski sladoled

Gdje: štand Erupcija užitka na Tomislavovu trgu

Cijena: 10 kn

Pomalo zaboravljena slastica iz našeg djetinjstva napokon je našla svoje mjesto u adventskoj ponudi. Kornet punjen šaum-pjenom i preliven čokoladom oduševit će djecu, a okus je odličan. Zbog lijepog pakiranja može biti i zanimljiv dar.

Sendvič od junećeg jezika

Gdje: štand Erupcija užitka na Tomislavovu trgu

Cijena: 32 kn

Vjerojatno bi se malotko odvažio probati nešto što u nazivu ima juneći jezik, no isplati se riskirati i probati sendvič od mekog peciva s hrenom, pečenom paprikom i nevjerojatno ukusnim mesom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:14