KRAĐE BICIKALA

Najviše se krade na Trešnjevci i u Maksimiru

 Screenshot/YouTube

Otprilike šezdeset sekundi potrebno je lopovu da ukrade vezani bicikl, a ne smetaju mu nadzorne kamere, zaključani ulazi u zgrade, podrumi ni javna mjesta s velikom cirkulacijom prolaznika koji bi ih mogli uočiti tijekom krađe.

Kradu u proljeće

Kradu i po zimi, no kradljivci najčešće operiraju u proljeće i ljeto kada je sezona biciklističkog prometa u punom zamahu. Prema posljednjim podacima Policijske uprave zagrebačke, broj ukradenih bicikla u 2015. godini u porastu je u odnosu na godinu prije. Naime, prošle godine ukradeno je 383 bicikala, dok je 2014. ukradeno njih 322. Policija tvrdi da je riješila 136 krađa. Prema istim podacima, u prva tri mjeseca ove godine, 56 vlasnika ostala su bez svojih bicikala, a od toga na užem zagrebačkom području njih 22. Statistika otkriva kako se proteklih 15 mjeseci najviše kralo na području policijske postaje Maksimir gdje je lani ukradeno 79 bicikala.

Velika zarada

Međutim, iz Biciklističkog registra tvrde da je točan broj ukradenih bicikla sigurno 60 posto veći jer ne prijavljuju svi vlasnici krađu.

- Prije je zakon bio takav da ako vam je bicikl jeftiniji od 2000 kuna to se smatralo kao imovina manje vrijednosti te se nije dalje po tom pitanju postupalo. Izmjenama zakona taj se iznos sada smanjio na 1000 kuna - zaključuje Danijel Šaško, jedan od ustanovitelja portala Biciklistički registar. Ako se uzme u obzir da je prosječna cijena bicikla oko 2500 kuna, ispada da je u posljednjih 15 mjeseci krađom zarađeno najmanje milijun kuna.

Loša suradnja

Na području Zagrebačke županije, prijavljeno je lani 19, a u prva tri mjeseca šest krađa. U policiji kažu kako unatoč tome što je riješena trećina krađa ne znači da je na kraju pronađen bicikl. Prema njihovom tumačenju, “razriješen slučaj” znači da postoji dokaz da je bicikl ukraden, preprodan, rastavljen i odbačen. Iz Registra Bicikla traže bolju suradnja između policijskih postaja diljem Hrvatske jer se bicikli najčešće preprodaju u drugim gradovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:34