Nakon 40 godina Vojo Šiljak bez emisije i u penziji

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.09.2009. u 07:50

ZAGREB - Na Radio Sljemenu će u subotu u 14 sati i 14 minuta biti emitirana stota i posljednja emisija ‘Ulicama kružim ne bih li se sreo’ autora Voje Šiljka, doajena hrvatskog radijskog novinarstva koji je prije tri godine, nakon 40 godina na HRT-u, otišao u mirovinu.

Štednja u katedrali duha

Unatoč tomu i dalje je uređivao i vodio emisiju ‘Izvori i uviri’ na Trećem programu HR-a, ukinutu prije godinu dana zbog štednje. Zbog istog razloga gasi se i jednosatna, popularna ‘Ulicama kružim ne bih li se sreo’, u kojoj je Šiljak na anegdotalan način, uz glazbu, pričao o ljudima i događajima u proteklih pola stoljeća.

U obrazloženju se, doduše, kao razlog ukidanja emisije ne navodi štednja nego smanjenje suradnje s umirovljenim novinarima Hrvatskoga radija.

Vojo Šiljak to komentira na svoj način: “Drago mi je što ću tako pridonijeti financijskoj stabilizaciji HRT-a. Zrno do zrna pogača, kamen do kamena palača, kuna do kune - katedrala duha”.

Brojne prestižne nagrade

Bila je to, kaže Šiljak, iskrena ispovjedna emisija, svojevrsni tok svijesti. Emisija se gasi kao još jedna usputna žrtva sveopće krize, ali Šiljak poručuje: “Nije teško mene potjerati s radija, ali je teško istjerati radio iz mene”.

Vojo Šiljak dobitnik je mnogih prestižnih priznanja (dvije nagrade za životno djelo ‘Ivan Šibl’ i ‘Otokar Keršovani’, nagrada ‘Marija Jurić Zagorka’, međunarodno priznanje ‘Ondas’ itd.).


Ivana Rimac

Izdvajamo