IZVANREDNA PRESICA

NAKON OBJAVE TEKSTA U JUTARNJEM O OPROSTU DUGOVA MILIJUNAŠIMA IZ GRADA PORUČILI 'Žao nam je što se to dogodilo, gradonačelnik je dao nalog...'

 
Vladimir Zagorec, Zoran Mamić, Roman Majetić, Milan Bandić
 CROPIX

- Žao mi je što nam se dogodilo da su neki ostali na listi za otpis dugova unatoč gradonačelnikovu vetu. Mi ćemo to sanirati interno i još jednom pozivam te osobe da plate svoj dug - poručila je danas na izvanrednoj konferenciji za medije Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, nakon što smo u Jutarnjem objavili da se unatoč gradonačelnikovu obećanju da se dugovi neće otpisivati bogatašima to ipak dogodilo.

Na konferenciji za medije, koja je organizirana zbog našeg teksta, govorili su, osim Mirke Jozić, i predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban te direktori podružnica u kojima su se dugovi otpisivali - Čistoće, Vodoopskrbe i odvodnje te Gradske plinare.

O konkretnim imenima nisu govorili, ali su priznali da su dugovi otpisani i onim imućnijim Zagrepčanima, s tim da u Gradu i Holdingu tvrde kako su neki od njih ipak dugove platili, a da su ostala trojica u podružnici Vodoopskrba i odvodnja. Marin Galiot, direktor Vodoopskrbe i odvodnje, rekao je da ako trojica koja su dužna za vodu ne plate dug, on će to učiniti umjesto njih.

Mirka Jozić i Ana Stojić Deban pojašnjavale su kako su i ranije imali otpis dugova s imovinskim cenzusom i uz podnošenje zahtjeva te da to nije donijelo rezultate pa su se sada odlučili za varijantu linearnog otpisa.

- Holding je imao prijedlog da se ide uz zahtjev za otpis, ali smatrali smo da ne bi bio toliki efekt pa smo odlučili kao i država na ovakav način oprostiti dugove. Treba napomenuti da su ti dužnici većinom digitalno nepismeni te da bismo možda od svih tih dugova naplatili tek 30 posto da smo išli na varijantu sa zahtjevom - poručila je Mirka Jozić.

Zagreb, 110118.
Gradska uprava, Trg Stjepana Radica 1.
Konferencija za medije gradonacelnika Zagreba Milana Bandica povodom napisa u novinama o dugovanji grada prema Ingri.
Na fotografiji: Mirka Jozic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / Hanza Media
Mirka Jozić

Dodala je kako je intencija bila otpisati dugove onima koji su u blokadi jer nisu imali, a da su se onda tu potkrali i neki milijunaši.

- Gradonačelnik je dao nalog da se takvi s liste maknu i pozvao ih da plate, ali neki su ostali slučajno na listi i to su pojedinci - rekla je M. Jozić.

Ana Stojić Deban pojasnila je kako je cijeli proces bio izuzetno zahtjevan te da još nisu proveli cijelu zakonsku obavezu, da su zapravo svima njima samo obustavljene ovrhe.

- Tri osobe za koje je gradonačelnik uložio veto i sve druge pozivam da dug plate i na taj način će prestati ovrha. Došlo je do nenamjerne greške - poručila je Stojić Deban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:16