ZAŠTIĆENO DOBRO

NAPOKON JE POČELA OBNOVA JEDNE OD NAJLJEPŠIH HRVATSKIH ZGRADA Za 10 milijuna kuna Vitićev šareni neboder nalikovat će na živu sliku

 projekt Zavod za baštinu

Sve je geometrizirano, opisuje nam Zrinka Paladino, zamjenica pročelnika Zavoda za zaštitu spomenik kulture i prirode, znamenito pročelje zgrade arhitekta Ive Vitića, poznate kao “Šareni neboder” u Laginjinoj ulici. Počela je obnova uređenja tog modernističkog nebodera, prilično zapuštenog graditeljskog sklopa zaštićenog kao kulturno dobro. Ipak, kad za nekih godinu i pol završi obnova, očekuje nas jedna “živa slika” u prostoru. Zgrada koja će biti nalik na djela koja se upravo mogu vidjeti na izložbi talijanske kinetičke umjetnosti u MUO.

- Glavno pročelje nebodera, ali i susjednih nižih zgrada, čine i “mondrianovski” segmenti. Od najgornje stambene etaže uvijek su na katu prisutni segmenti crvene, žute, plave i zelene boje koji se potom u pomacima spuštaju dolje kroz devet katova. Po takvoj bojanoj podlozi pomicat će se klizni brisoleji, “grilje”, ostvarujući dinamičku igru “žive slike” i dojam pomaka - govori Z. Paladino.

Sklop je građen oko 1960. godine. Investitor je bila Narodna banka FNRJ i ovdje su stanovali uglavnom djelatnici banke, od čistačice do direktora. Danas u “šarenom neboderu” stanuju i mnogi umjetnici, arhitekti, muzičari, dizajneri.

Manji računi za režije

Početak obnove krenuo je s prvim koordinacijama stručnjaka i izvođača. Skela će se prvo postaviti na istočno nebodersko pročelje - zatvoreno betonsko pobočje. Radovi kreću na kućnom broju 9, dok 7 još čeka uvođenje u posao.

- Postavit će se tzv. ovješena skela na bokove zgrade koji će se, kao i sjeverno pročelje, ojačati toplinskim sustavom etics, termo ojačanjem debljine 10 centimetara. Upravo su pobočja, čitava u prostom betonu i najviše “puštala” te je građevina u energetskom pogledu bila u gubitku. Takav svojevrsni ustupak u obnovi spomenika ništa bitno ne mijenja - objašnjava Zrinka Paladino.

Nakon istočne strane, skela će preseliti na južno pročelje, gdje se očekuje vrlo zahtjevni dio obnove - skidanje i postavljanje zamjenskih golemih prozorskih modula. Izvorni će se veliki drveni prozorski otvori s drvenim brisolejima zamijeniti aluminijskom bravarijom.

Različiti izvođači

- Drveni su brisoleji bili preteški, nefunkcionalni i loše osigurani od otpadanja. Sada čitav prozorski modul mijenjamo aluminijem, i brisolej i prozor s trostrukim izo ostakljenjem. Arhitektice Nada Vitić, supruga Ive Vitića, potvrdila nam je da se o aluminijskim brisolejima i otprve razmišljalo, ali se zbog manjkave tehnologije izvedbe odustalo - objašnjava Z. Paladino. Na pročeljima su 72 velika prozorska modula, od po 12 segmenata. Kao jedan od problema na obnovi, Paladino navodi to što kućni broj 9 i 7 u Laginjinoj ulici nemaju istog izvođača.

- Uslijed nužnosti poštivanja pravne procedure u postupku javne nabave, tijekom koje se kroz natječaj odabiru izvođači, ispada nemoguće da dvije adrese dobiju istog izvođača. Iznimno je važno da je pri izvođenju radova po pitanju materijala i izvedbe pristup u cijelosti ujednačen jer bi status spomenika kulture trebao biti prioritet - ističe Z. Paladino. Sve se radi po izvedbenom projektu Alana Brauna i suradnika iz Zavoda za graditeljsko nasljeđe Arhitektonskog fakulteta. Investicija je oko 10,5 milijuna kuna, s time da dio plaćaju stanari, a veći dio Grad kroz spomeničku rentu.

Kraj ilegalnim nadogradnjama

Izvedbeni projekt obnove, kaže Z. Paladino, ne uključuje nelegalne dijelove koje je zaštićeni spomenik kulture dobio tijekom godina te će se tijekom obnove među ostalim ukloniti i dogradnje poput dvaju prozora na ograđenoj terasi desetog kata nebodera, ugrađena na mjestu izvornih otvora koji su u bitnome predstavljali Vitićev oblikovni izraz. Također, nelegalno je rekonstruiran i poslovni prostor u prizemlju zgrade na kućnom broju 7. Sporan je i jedini prizemni prozor probijen bočno na zgradi u Vojnovićevoj ulici, ali je on, nažalost, krajem 1990-ih godina izveden s izdanom dozvolom. Pred njim će se vjerojatno postaviti tabla s oznakama o spomeničkoj važnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:39