POD SVOJIM UVJETIMA

'NE TREBA NAM U ZAGREBU NOVA GUNJA, TA PRIČA OVDJE NEĆE PROĆI!' Milan Bandić progovorio o sanaciji grada i tvrdnji da Grad neće u tome sudjelovati

 
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je na konferenciji za medije da je obnova Zagreba prije svega zadaća Grada, Vlade i građana.

- To možemo jedino zajedno napraviti. Grad treba obnoviti svoje objekte iz svojih izvora sredstava, država svoje iz svojih izvora, a građanima treba pomoći - kazao je Bandić.

Komentirao je i prijedlog zakona za obnovu grada te kazao da ne želi sudjelovati u nečemu što je osuđeno unaprijed da ne uspije ako se ne zajamče stvari koje Grad traži.

- To znaju kolege iz zavoda za planiranje, pročelnik Rovis, gospođa Kačić i Bilić to znaju. Nema olako obećane brzine, nekima se očito žuri. To moj problem nije, meni se nigdje ne žuri.

A ljudima iz registrature s crnim ili bijelima rukavima poručujem: to nije stil i način rada Zagreba i gradonačelnika. Neka pogledaju ponovno 'U registraturi'.

Krleža je aktualan. Ovo je ozbiljna stvar da bi netko u Gradu sudjelovao u nečemu i okaljao ruke. Ne treba nam u Zagrebu nova Gunja i ona neće proći - kazao je pritom krivo navodeći autora knjige 'U registraturi'.

Kazao je kako će dati prijedlog s devet točaka koji se odnose na razlike na dosadašnji prijedlog države vezan uz obnovu Zagreba od potresa, te da neće ulaziti u detalje već da će o njima prvo obavijestiti Vladu i nadležno ministarstvo.

Novinari su ga upitali znači li to da ne želi sudjelovati u obnovi Zagreba onako kako je zamišljeno u planu koji je skrojio HNS.

- Nitko neće obnoviti obiteljske kuće i stambene jedinice bez Zagreba. To sam poželio poručiti. Uz ove demokratske uzuse o kojima sam govorio.

Zakon mora biti životan, mora biti pravedan, mora biti provediv, mora biti transparentan i moraju se ljudi u tim objektima osjećati sigurno.

Ne samo da želimo sudjelovati u obnovi, mi jedini možemo obnoviti to i želimo obnoviti to uz pomoć sviju koji su dobronamjerni.

Ali uz ove uzuse koji su normalni jedini i koji nam mogu dati rezultat. To nije utrka na sto metara. Nismo još ni popisali objekte, a govorim o suspenziji javne nabave. Da Grad u tome sudjeluje? Nema šanse.

Želim u gradu živjeti sa sugrađanima i poslije sanacije potresa. Imamo ovdje iz Varaždina dopremljenih greda i šleper cigli. Svaka čast, pitajte tko je to poslao. Kome se žuri?

Želimo ljudima pomoći ali ne sijati iluzije. Oni koji si žele obnoviti kuću moraju isti uvjet imati kao država i grad koji će im obnavljati kuće. Zakon mora biti pravedan, provediv, životan, transparentan - kazao je Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:34