PARALIZA SUSTAVA

NEOBIČAN POTEZ ZBOG UPOLA MANJE POSVOJENJA 'Na internet ćemo staviti profile teško posvojivih mališana'

 Arhiva/CROPIX

ZAGREB - Tri djevojčice, sestrice u dobi od 3, 5 i 6 godina, iznimno vezane i bliske, bez zdravstvenih teškoća i teškoća u razvoju, vrlo drage i vrlo aktivne, već su neko vrijeme u Dječjem domu Zagreb. Centar za socijalnu skrb im vrlo aktivno već dulje vrijeme traži adekvatnu obitelj posvojitelja, ali za sada bez uspjeha. Djevojčice su spremne za posvojenje. Posvojitelji s dovoljno vremena i strpljenja za odgoj troje zahtjevne, živahne djece, po mogućnosti u kući s dvorištem, skloni aktivnijem načinu života, pozivaju se da se jave u Dječji dom Zagreb, koji će ih spojiti s nadležnim Centrom za socijalnu skrb u čijoj je ingerenciji provedba posvojenja.

Iskustva razvijenijih

Cilj je da curice nastave život u obiteljskom okruženju, uz svu potrebnu podršku koju obitelji može kontinuirano pružati stručni tim Dječjeg doma Zagreb.” Ovakvi anonimizirani, ali relevantni profili djece koja već dulje borave u Domu, a centri za socijalnu skrb im, unatoč naporima, ne uspijevaju pronaći odgovarajuće udomitelje ili posvojitelje, tijekom ožujka bit će objavljeni na internetskim stranicama Dječjeg doma Zagreb www.domzadjecu.hr .

Na ovaj, za naše prilike neuobičajen potez stručnjaci Doma, u suradnji s centrima za socijalnu skrb, odlučili su se potaknuti ozbiljnim padom broja posvojenja i udomljenja djece zadnjih godina, s ciljem da i ovim, neformalnim putem, odnosno otvorenijim davanjem informacija potencijalnim posvojiteljima i udomiteljima, pokušaju skratiti boravak djece u instituciji i ubrzati njihov odlazak u obitelj. - Na ovakvu odluku potaknula su nas i jako dobra iskustva nekih drugih, razvijenijih zemalja, koje su na ovaj način pokrenule razvoj udomiteljstva i posvojiteljstva. Izrazito nam je važno da se pritom ni u kojem dijelu ne prekrši ni jedno djetetovo pravo, osobito pravo na privatnost, a da se ubrza ostvarivanje njihova prava na odrastanje u obitelji - kaže Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb.

Predložen plan

Objavljeni profili djece bit će isključivo opisni, bez imena, fotografija ili dijagnoza djece, a sadržavat će i dobrodošle karakteristike udomitelja ili posvojitelja - primjerice, opis će sadržavati informaciju da dijete ima određenih razvojnih problema te da bi udomitelj trebao moći dva puta tjedno voditi dijete u Zagreb na vježbe ili terapiju. - Ovakvo otvaranje Doma prema potencijalnim udomiteljima i posvojiteljima prvenstveno je u interesu teže udomljive i posvojive djece, a to su najčešće djeca s teškoćama u razvoju, djeca s kroničnim bolestima, izraženijim poremećajima u ponašanju te, kao u slučaju ove tri djevojčice, veći broj biološke braće za koju je iznimno važno da ostanu zajedno i u obiteljskom okruženju - objašnjava J. Ćurković Kelava.

To je rješenje vodstvo Doma predstavilo u srijedu na cjelodnevnom sastanku s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Zagreb Boženom Horvat Alajbegović, predstojnicima svih podružnica zagrebačkog Centra i udomiteljskih timova. Na sastanku su, kaže ravnateljica J. Ćurković Kelava, pojedinačno pretresli slučaj svakog djeteta u Domu u nadležnosti CZSS-a Zagreb, te za svakog od njih predložili konkretan plan. U Domu je trenutačno smješteno 210 djece. Osobito je velik broj djece mlađe od sedam godina: u domu u Nazorovoj ulici trenutno ih boravi 82, iako je predviđen za smještaj najviše 65 djece.

Zakon i kriza

Broj djece koja dolaze u Dom i broj djece koja ga napuštaju godinama je bio izjednačen, da bi lani, među najmlađom djecom, broj dolazaka bio dvostruko veći od broja odlazaka. To je, s jedne strane, posljedica pada broja udomljenja i posvojenja, što se pripisuje donošenju novog Obiteljskog zakona i prolongiranju njegove primjene od strane Ustavnog suda.

Takve zakonske izmjene gotovo uvijek dovedu do privremene paralize sustava. S druge strane, zbog dugotrajne krize, sve veći broj roditelja ne može se adekvatno brinuti o djeci: rastuće siromaštvo za sobom često vuče i rastući alkoholizam i nasilje, zbog čega “potonu” obitelji koje su ranije nekako uspijevale držati glavu iznad vode. Lani je tako iz Dječjeg doma Zagreb posvojeno samo 14 djece, što je upola manje od desetogodišnjeg prosjeka. U udomiteljsku obitelj ih je otišlo tek 15. Uobičajeno je da se iz Doma posvoji oko 30 djece godišnje, no pamte i godine kad je brojka prelazila 40: 2005. godine ukupno je posvojeno 49 djece.

DJEČJI DOM POSTAT ĆE CENTAR ZA DJECU

Ravnateljica Doma u Nazorovoj Jasna Ćurković Kelava kaže da intenzivno traje proces transformacije ustanova, čiji je krajnji cilj znatno smanjenje klasičnog, dugotrajnog smještaja djece u institucije. Dječji dom Zagreb u konačnici bi trebao postati Centar za djecu - ustanova koja će djeci pružati tek kratkotrajni, privremeni smještaj prije odlaska u obitelj, a puno više će se baviti osiguranjem dnevnog boravka za djecu iz socijalno depriviranih obitelji te podrškom biološkim, udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima. - Stoga smo stručnjacima iz Centra za socijalnu skrb prezentirali i partnerski projekt integrativnog pristupa u prevenciji institucionalizacije djece koji radimo s udrugom Svima, uz financijsku pomoć Ministarstva socijalne politike, a pod vodstvom naše ugledne stručnjakinje Nives Radeljić. Naša ustanova ima stručnih kapaciteta pokrivati potrebe obitelji kojima je potrebna pomoć oko roditeljske skrbi na području Zagreba i Sjeverozapadne Hrvatske. Sljedeći nam je korak organizirati ovakav sastanak sa stručnjacima iz Zagrebačke i susjednih županija te udomiteljskim udrugama - kaže J. Ćurković Kelava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:52