DISKRIMINACIJA

'NEUGODNO SU JE IGNORIRALI I NISU JE ŽELJELI USLUŽITI' Popularni zagrebački kafić zabranio ulazak slijepoj ženi jer je došla s psom vodičem!

 HANZA MEDIA/Facebook

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet uputila je dopis Leggiero baru u shopping centru Avenue Mall jer jednoj slijepoj osobi nisu dozvolili ulazak u prostorije tog ugostiteljskog objekta zbog pratnje psa vodiča, pozivajući se na naljepnicu istaknutu na ulaznim vratima lokala koja onemogućuje pristup psima.

Zakon propisuje da slijepa osoba s psom vodičem ima pravo pristupa na javna mjesta, kao što su uredi, hoteli, restorani, banke, pošte, kazališta, koncertne dvorane, sportski objekti, tržnice, prodavaonice, škole, visoka učilišta i sl.

Pravnoj osobi koja slijepoj osobi s psom vodičem onemogući korištenje javnih mjesta, javnih prijevoznih sredstava i čekaonica zdravstvenih ustanova i ljekarna prepisuje se novčana kazna od 5000 do 20.000 kuna.

"Kako je i Leggiero bar javni prostor, nije dopustivo ponašanje službenih osoba i djelatnika na način kako se to dogodilo", ističe u priopćenju Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Navode da osoblje nije htjelo vidjeti ni radnu iskaznicu koju korisnica posjeduje, već su se pozivali na naljepnicu istaknutu na ulaznim vratima lokala koja onemogućuje pristup psima kućnim ljubimcima.

"Neugodno su je ignorirali i nisu je željeli uslužiti. Ne samo da je time prekršeno temeljno ljudsko pravo, već je počinjena diskriminacija prema osobi s invaliditetom, sukladno Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom", ističu iz udruge.

Upozoravaju da sankcioniranje osoblja može uslijediti i temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije, te da iščekuju reakciju Uprave shopping centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:57