PROSVJED OGORČENIH GRAĐANA

Nova zgrada u Središću za građane je sumrak gradnje, investitore podsjeća na Kniferov meandar

 Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

Agresivna gradnja, preizgrađenost, prometni kaos, sumrak za kvart - epiteti su koje su građani Središća na subotnjem prosvjedu lijepili na projekt gradnje 9-katnice koja bi se uskoro trebala graditi na livadi uz Muzej suvremene umjetnosti. Građani ne žele da se uz njihove stanove gradi zgrada koja će, prema njihovu mišljenju, narušiti vizuru kvarta, potpuno prekriti MSU te uništiti zelenilo koje se nalazi uz Aveniju Dubrovnik. Nezadovoljstvo su iskazali kroz inicijativu Sumrak gradnje u Središću - Središće za MSU, u kojoj kažu kako nisu apsolutno protiv gradnje, no kako je nedopustivo da se deveterokatnica gradi tik uz MSU te kako će to dovesti do prometnog kolapsa u Središću.

- Središće je jedan od rijetko sačuvanih dijelova grada i mi se ne bunimo protiv gradnje društvene namjene, ali ne slažemo se da se sagradi trgovački centar koji izgleda kao hala i ogroman kompleks zgrada koji je doslovce nabijen do rubnjaka na MSU. Kao laici napominjemo da se provjeri je li to u skladu s urbanističkom strukom - kaže nam I. Š., član inicijative.

Po GUP-u Investitor novih zgrada je tvrtka Oporovec gradnja koja će kod MSU graditi 350 stanova koji u svom priopćenju navode kako im nije jasno da se dio stanara iz zgrade od 10 katova protivi gradnji zgrade od 8 katova. Smatraju da MSU nije ugrožen realizacijom projekta, s obzirom na to da je kolorit zgrade u skladu je s MSU-om, a forma zgrade, uvjereni su, podsjeća na Kniferov meandar. Arhitekti Djivo Dražić i Vedran Vulelija iz studija Entasis, koji su osmisli projekt, napominju kako je sve sve u gabaritima znatno manjim od dopuštenih te u skladu sa susjednim stambenim objektima. Kažu kako je po GUP-u dozvoljena izgradnja 62 000 kvadrata nadzemne gradnje, a njihov projekt obuhvaća 42 000 kvadrata.

- Zgrada bi smjela zauzimati 60 posto parcele, a naša zauzima 47 posto i to zajedno s trgovačkim prostorom - objasnio je Dražić dodavši da planiraju dio fasadne plohe ponuditi likovnim umjetnicima koji bi svojim djelima na zgradi doprinijeli umjetničkom imidžu grada.

- Trudimo se raditi po mjerilima građana i zato smo osmislili pješačke prolaze kroz zgradu i park koji će se povezati sa postojećim zelenim površinama – zaključio je Vulelija.

VELIKI SKANDAL

Poznati urbanist Vedran Ivanković napominje kako nije loša arhitektura, već namjena. Smatra kako stambeno-poslovna zgrada i nije toliki problem koliko trgovački centar.

- Skandalozno je da je uz MSU, muzej s najvažnijim recentnim umjetničkim ostvarenjima, izgrađen produkt najnižeg konzumerizma - poručio je Ivanković.

Prosvjednici sumnjaju na zakonitost stjecanja zemljišta investitora jer je Grad Zagreb dio zemljišta na toj parceli zamijenio za zemljište u Dubravi - Granešini, gdje je trebao graditi Centar za autizam, vrtić i školu koji još nisu izgrađeni. Direktor Oporovec gradnje je Frano Čolak, kako su mediji pisali, koji je rodbinski vezan s Jozom Bogdanom, širokobriješkim poduzetnikom, dobrim prijateljem gradonačelnika.

Zagreb, 191116.
Ulica Julija Knifera.
Prosvjed gradjana Sredisca pod nazivom 5 do 12 protiv netransparentnih izmjena GUP-a te megalomanske gradnje uz MSU.
Na fotografiji: prosvjed.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

Zagreb, 191116.
Ulica Julija Knifera.
Prosvjed gradjana Sredisca pod nazivom 5 do 12 protiv netransparentnih izmjena GUP-a te megalomanske gradnje uz MSU.
Na fotografiji: prosvjed.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:18