NAJNOVIJI PROJEKT

NOVE MJERE GRADA ZA ZADRŽAVANJE MLADIH U ZAGREBU Mladi će prvi stan moći kupiti uz kamatu od samo dva posto

 Sime Sokota / CROPIX

Iz Zagreba se u posljednje četiri godine iselilo oko 70 tisuća ljudi. Upravo kako bi zaustavili taj odljev mladih, iz Grada su najavili najnoviji projekt. Mladima će omogućiti kupnju prvog stana s kamatom od samo dva posto i uz kredit u kunama. - Moramo voditi računa o onima koji su ugroženi, koji su u utakmici kapitala na margini ili oni koji dolaze, a to su mladi.

Bit ćemo prvi u Hrvatskoj - najavio je gradonačelnik Milan Bandić, te od detalja samo otkrio kako je projekt već dogovoren s jednom poslovnom bankom. Prema najavljenom modelu, povoljne kamate će se subvencionirati iz gradskog proračuna, ali još nije poznato koliko će novca za to trebati osigurati u gradskoj blagajni.

- Mogu samo reći da se neće graditi nove zgrade, nego je riječ o sagrađenim stanovima koji godinama stoje prazni. Ostalo ćete doznati na vrijeme - poručio je Josip Krajina, voditelj gradske službe za informiranje. Prema posljednjim podacima, u Zagrebu je 10.000 praznih stanova, većinom novogradnje koje građevinski poduzetnici uslijed strmoglavog pada tržišta nekretnina nisu uspjeli prodati, pa je sada većina njih u vlasništvu banaka koje su tim građevinarima i davale kredite za gradnju stanova. Stručnjaci suzdržani Zgrade se nalaze po raznim lokacijama u gradu.

Stručnjaci nisu željeli komentirati mnogo dok se ne obznane svi detalji projekta, ali se slažu da će banke biti teško nagovoriti na tako malu kamatu uz kunske kredite, iako im je već dugo cilj da se riješe nekretnina na kojima samo stvaraju gubitke. Pitanje je i pod kojim uvjetima će na to pristati, te hoće li ljudi biti zainteresirani, jer cijene nekretnina u Zagrebu i dalje konstantno padaju.

Osim konačno definiranog plana za prazne gradske stanove, gradonačelnik je najavio da će idućih mjesec dana, zajedno s Komorom i Udruženjem obrtnika, ići od ulice do ulice i pregledati svaki slobodan prostor u gradu te dogovoriti se oko najma za jednu ili pet kuna. Toliko će spustiti cijenu, kaže, kako bi se prostori u centru oko Trga bana Jelačića, te u trećoj i četvrtoj zoni stavili u funkciju, a obrtnicima dala šansa za rad i razvijanje. Potpore 12 mil. kuna Upravo prije tjedan dana Grad Zagreb je za 694 obrtnika dodijelio potpore u iznosu od čak 12 milijuna kuna, što je čak 43 posto više nego lani.

Najam na pet godina Iz Udruženja obrtnika Grada Zagreba kažu da su se uz tu pomoć očuvale 694 radionice i 2025 radnih mjesta. - Ovo je dobar vjetar u leđa i nadam se da će ubuduće obrtnicima biti lakše i bolje - komentirao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić novu najavu Grada o dodjeli praznih gradskih prostora. Osim toga, gradonačelnik Bandić je istaknuo da će svi obrtnici koji dobiju prostor u tako povoljan najam, idućih pet godina biti oslobođeni svih davanja, što bi ih trebalo dodatno motivirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:16