Novi projekt za Cvjetni trg dvaput manji

Kontroverzni projekt poduzetnika Tomislava Horvatinčića, prema kojem bi se na Cvjetnom trgu trebao sagraditi ekskluzivni Lifestyle centar, u četvrtak će se u potpuno izmijenjenom obliku naći na sjednici Gradskog poglavarstva. Naime, Horvatinčić je za Jutarnji list otkrio kako je u Detaljnom planu uređenja za blok na Cvjetnom trgu ipak odustao od prvotne ideje te je kompromisno odlučio sagraditi gotovo 50 posto manji kompleks, koji će umjesto 55 tisuća kvadrata, imati 35 tisuća četvornih metara.



- Odustao sam od kristala, što znači da ću sagraditi manje elitnih stanova. Cijel projekt je bitno smanjen i umjesto “gromade” od šest katova, kompleks će se sastojati od stepenaste strukture, a to znači da će na nekim dijelovima objekt imati dvije, odnosno četiri etaže, dok će na jednom dijelu biti maksimalnih šest etaža. Novost je i smanjeni broj parkirališnih mjesta tako da će umjesto 650 mjesta, sada u podzemnoj garaži biti samo 350 parkinga, a dvije etaže rezervirat ću za stanare bloka. Oni će po povlaštenim cijenama moći parkirati u garaži, što će im pojednostaviti život u centru grada, ali i podignuti vrijednost njihovih stanova - rekao je Horvatinčić.



Poduzetnik je dodao da je novi projekt, prema njegovu mišljenju, sada od višestrukog javnog interesa jer osim uređenja zapuštenog pasaža, otvaranja novih klubova, restorana i ekskluzivnih trgovina, projekt rješava i najveći problem stanara donjogradskih blokova, a to je nedostatak parkirnih mjesta.



- Kako bi Lifestyle centar bio još više društveno koristan, odlučio sam u vlastitom trošku urediti sva unutarnja i vanjska pročelja, koja se nalaze u sklopu bloka omeđenog Ilicom, Cvjetnim trgom, Varšavskom i Gundulićevom ulicom, a svi Zagrepčani umjesto štakornjaka dobit će uređenu natkrivenu pješačku zonu od 150 kvadrata - rekao je Horvatinčić.



Iako vlasnik Hoto grupe nije znao reći kada će se DPU za njegov projekt naći na stolovima članova Poglavarstva, doznajemo da bi se to trebalo dogoditi već u četvrtak, nakon čega će se ta točka, u slučaju pozitivne odluke gradskih čelnika, uputiti u Gradsku skupštinu na raspravu. Ivica Fanjek, bivši pročelnik Zavoda za prostorno uređenje, kaže da je na godišnjem odmoru te da nije vidio najnoviji DPU, no dodaje kako postupak izrade plana postoji da bi se našli kompromisi.



- Taj bi projekt trebao omogućiti da centar grada i dalje živi, odnosno da mladi ljudi i dalje vole prošetati od Tkalčićeve pa do Cvjetnog trga te sjesti i popiti kavu. No, treba znati da prihvaćanjem tog DPU-a na Skupštini nije završena priča jer on tijekom samog postupka izdavanja lokacijske dozvole treba proći još niz provjera s kojima će se otkloniti mogući nedostaci - objasnio je Fanjek.



  Studenti protiv projekta, ali za preseljenje stomatologije



Za potrebe Horvatinčićeva projekta potrebno je srušiti dio Stomatološkog fakulteta, a radnici tehničke službe, Željko Strugar, Ivica Povavec i Dino Todtling, kažu da se već godinu i pol dana intenzivno govori o preseljenju fakulteta na drugu lokaciju.



- Nama je svejedno jesmo li u Gundulićevoj, Šalati ili kod Vinogradske bolnice. No, s obzirom na to da fakultet ima 100 zubarskih stolaca, potrebno je vrijeme da se fakultet preseli. Prema našim procjenama, do konačnog preseljenja proći će barem tri godine - rekli su u tehničkoj službi. No, studentima stomatologije sviđa se ideja o preseljenju iako Horvatinčićev projekt ne odobravaju.



- Kad se to počne graditi, Gundulićeva će biti potpuno zakrčena i nije mi jasno kako će riješiti ulazak u garažu jer su i sada ovdje prometni čepovi. No, smatramo kako je dobro da se fakultet konačno preseli na jednu lokaciju kako se mi studenti, zbog nedostatka prostora, ne bismo trebali stalno seliti - rekle su studentice pete godine stomatologije.


‘Sada ćemo se imati gdje parkirati’



Keti Marenić, zaposlenica tvrtke Lovac s Varšavske 4, kaže da je prvotna Horvatičićeva ideja bila prestrašna jer je krenuo s megalomanskim projektom. No, kada smo joj otkrili da je vlasnik Hoto grupe odlučio smanjiti kompleks za 50 posto, promijenila je prijašnji stav te pohvalila ideju o parkingu.



- Nikada nemamo gdje parkirati pa moram kružiti po cijelom gradu da bih se parkirala. Mislim da je ideja povlaštene cijene parkiranja za stanare dobra jer je svima jasno, a posebice nama koji tu radimo i živimo - rekla je Marenić.




  Horvatinčić s mrvicama želi kupiti stanare



Umirovljenica Marija Mikačić- Novak, cijeli život živi u centru grada, a njezin suprug nekada je bio vlasnik cijele zgrade u Varšavskoj 10 koju su sagradili njegovi roditelji.



- Sve ovo što on sada stanarima nudi su mrvice i ja se protivim ovom projektu. Možda je i potrebno urediti zapuštene donjogradske blokove, no mislim da nitko od stanara neće prodavati svoje stanove jer ih je većina - rekla je Marija Mikačić-Novak. Slično razmišlja i umirovljenica Tamara Vadkoj-Pierce koju najviše brine da se zgrade od radova i podzemnih voda ne obruše.



- Ja se selim u Pariz jer ne želim biti ovdje dok se sve to bude radilo - rekla je Pierce.


  Stanari Varšavske 6 u tajnim pregovorima oko prodaje stanova



Stanari u Varšavskoj i Gundulićevoj ulici većinom se protive gradnji Cvjetnog prolaza, posebice jer se boje urušavanja. No, stanari Varšavske 6 mnogo su odmjereniji u davanju izjava jer se, kako neslužbeno doznajemo, pokušavaju dogovoriti s investitorom oko prodaje stanova. U toj zgradi već je nekoliko stanara prodalo svoje stanove za 4000 eura po kvadratu, a navodno ih ih agenti Hoto grupe svakodnevno obilaze i nude im primamljive ponude. Naime, Horvatinčiću je ta zgrada bitna jer bi, prema jednom od projekata, ondje trebao biti ulaz u podzemnu garažu. Nitko od stanara u ulazu broj 6 nije bio raspoložen za razgovor, a njihovi susjedi kažu kako ne vjeruju da će prodavati stanove za manje od 5000 eura po kvadratu.




Ante Milković, Boba Blašković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:10