POBUNA RODITELJA

NOVI ŠATOR PRED MINISTARSTVOM? Roditelji neupisanih učenika najavljuju: 'Mornaru ćemo dolaziti svaki dan!'

Grad vrši pritisak na nas, no ne možemo raditi protiv zakona, kaže Staša Skenžić, pomoćnik ministra Vedrana Mornara
 CROPIX

Djevojčici od 14 godina Ministarstvo obrazovanja ponudilo je upis u srednju školu za program mesara ili autolimara. Drugoj 14-godišnjakinji iz Zagreba ponuđeno je slobodno mjesto u makarskoj školi. Treća nesuđena srednjoškolka sjedi kod kuće umjesto u školi drugu godinu zaredom jer zbog slabijih ocjena ni za nju nema mjesta u nekoj od 91 zagrebačke srednje škole.

Zbog takvih i sličnih primjera, nezadovoljni roditelji djece koja se nisu uspjela upisati u zagrebačke škole, njih 20-ak od ukupno 56, jučer su, organiziranim autobusom i u pratnji predstavnika Gradskog ureda za obrazovanje, stigli do zgrade Ministarstva obrazovanja. Pročelnik Ivica Lovrić posjet roditelja ministru Vedranu Mornaru najavio je dan prije, no do susreta nije došlo. Razlog je, objašnjeno im je, što sastanak s ministrom nije dogovoren uobičajenim službenim protokolom.

- Dolazit ćemo u Ministarstvo svaki dan u podne dok god se problem neupisane djece ne riješi - najavio je zagrebački pročelnik. Roditelji, prethodno okupljeni na sastanku u Gradskome uredu, vrlo su emotivno reagirali na situaciju.

Mjesto u Bedekovčini

- Spreman sam ministra čekati još deset dana da mi upiše dijete u Zagrebu, a onda će mu se pred Ministarstvom pojaviti šator s braniteljima - rekao je Alen Dujmović, otac neupisane 14-godišnjakinje, kojoj je zbog nedostatka mjesta u zagrebačkim školama ponuđeno mjesto u Bedekovčini. Dujmović, kao i ostali roditelji 55-ero djece, odbili su ponudu Ministarstva da upišu djecu u škole izvan Zagreba. Istodobno, 23 učenika iz Zagreba upisala su se u škole u Karlovcu, Sisku, Bedekovčini, što je Lovrić nazvao ucjenom, a njegova zamjenica, bivša dječja pravobraniteljica Mila Jelavić upisom po dekretu.

- Tko će odgovarati ako se djetetu od 14 godina, birokratskom odlukom odvojenom od obitelji, nešto dogodi - pitala je Jelavić, objašnjavajući da je sasvim druga okolnost ako obitelj samoinicijativno donese odluku da će se dijete školovati izvan prebivališta. Ovako im se krše dječja prava.

Po verziji Gradskog ureda, cijeli problem nastao je zbog odluke ministra Vedrana Mornara o upisu najviše 26 učenika po razredu. S obzirom na to da Državni pedagoški standard propisuje maksimum 28-ero djece, Lovrić zaključuje da je Mornarova odluka suprotna pedagoškom standardu. Pritom tvrdi i da je ministar naknadno mijenjao odluku, a da je nije objavio u Narodnim novinama.

- Zato zaključujem da su ovogodišnji upisi u srednje škole nezakoniti - izjavio je. Pročelnik tvrdi da u zagrebačkim trogodišnjim školama ima niz razreda s malim brojem učenika - od 16 do 22, što je neracionalno.

Rješenje problema u Uredu vide u izmjeni odluke po kojoj bi se povećao broj djece u razredu i riješio problem, na što u Ministarstvu kažu - to bi bilo protuzakonito.

Naknadni premještaj

- Neovisno o tomu što je prag spušten na 26 učenika, svi su imali mjesto u školi, no ne u mjestu prebivališta. U rješavanju problema svakom smo slučaju pristupili pojedinačno, no ovi roditelji nisu pristali na ponuđena mjesta izvan Zagreba - rekao je Roko Andričević, zamjenik ministra.

Staša Skenžić, ministrov pomoćnik, novinarima je objasnio da spornih 56 učenika na temelju slabijeg uspjeha iz osnovne škole (od 22 do 27 bodova) nisu uspjeli naći mjesto u Zagrebu tijekom dva upisna roka. - Grad radi pritisak na nas, no ne možemo raditi protiv zakona - kaže Skenžić. Roditeljima učenika u Ministarstvu savjetuju da prihvate opcije izvan Zagreba, a naknadno se premjeste u Zagreb...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:22