ART PARK

NOVO RUHO Niste zalutali u Berlin, to su najbolji svjetski grafiteri išarali Ribnjak

Hrvate su zastupali Lunar, Smack, Poster iz Bjelovara i Kismo iz Zagreba. Uz Fio Silvu, ženske snage pojačale su Jana i Klarxy

Tko bi rekao da zagrebački Ribnjak može postati sličan Berlinu. Park uz istočne zidine Kaptola ovog se ljeta pretvorio u street art galeriju na otvorenom.

Svoju umjetničku priču Art park je preselio na novu adresu - u hlad parka Ribnjak. Ova se lokacija pokazala kao pun pogodak za projekt koji je protekle tri godine svojim djelovanjem i programom obilježio nekoć potpuno zapušten parkić kod Tomićeve ulice, koji je kolokvijalno bio znan kao “narkić parkić”.

Sada je pak središnja livada, odmah uz dječji park na Ribnjaku, postala je umjetnička galerija na otvorenom koju je oslikalo devet hrvatskih umjetnika, ljetni raj za ljubitelje stolnog tenisa te mjesto gdje se uvijek može “uloviti” dobar DJ session, koncert, besplatna radionica, filmska projekcija, jutarnji sat joge subotom, pročitati knjiga u hladu ili se samo lijeno izležavati za sunčanog dana.

- Zidove u parku dosad su oslikavali Nomen iz Lisabona, Cazer iz Londona, Utopia koji slovi za jednog od legendarnih pichação umjetnika iz Sao Paula, zatim Anthony Brooks Iz Chicaga te Fio Silva iz Argentine. Hrvatske umjetnike predvodio je naš sjajni Lunar, koji je s Nomenom već imao prilike raditi, dok je s Fiom Silvom i Smackom, također umjetnikom iz Zagreba, član Hope Box fondacije koja djeluje globalno.

Zidove su oslikavali još i Poster iz Bjelovara te Kismo iz Zagreba, a uz Fija Silvu, ženske snage ulične umjetnosti na zidovima Ribnjaka branile su i Jana Danilović iz Beograda te Klarxy iz Zagreba, koja je naslikala i jedan od panela na otvorenju Art parka u sklopu ‘7 veličanstvenih’ - rekli su nam organizatori Art parka, koji su odlučili su ostati na Ribnjaku sve do 8. rujna, čime su posjetiteljima dali još puno razloga da ih nastave posjećivati u ovoj zelenoj oazi.

No, nisu svi sretni zbog preseljenja Art parka.

- Moram priznati i da me zatekla informacija o preseljenju Art parka iz Tomićeve na Ribnjak. Kao klincu iz centra koji je poznavao gotovo svako dvorište Gornjeg i Donjeg grada i šire od toga, Tomićeva je bila terra incognita do trenutka kada sam saznao da Boris, Modul i ekipa tamo rade na uređenju - rekao nam je Slaven Kosanović Lunar.

- Nemam ništa protiv Ribnjaka, posjećujem ga odmalena i sjećam se da je tamo, dok sam još bio klinac, bio centar za klince ‘Marko Orešković’, gdje se igralo stolni tenis, sviralo i gdje su se održavali tečajevi informatike za male spektrumaše i komodorovce u osamdesetima.

Nema sumnje da Ribnjaku ne škodi upucati dodatnog života, ali mislim da je loša ideja iseljavanje Art parka iz Tomićeve. Inicijativa koja se dogodila tamo i odradila odličan posao, tamo bi trebala i ostati jer prostora za razvijanje sasvim sigurno ima, što se zorno vidjelo svake sezone kroz obogaćivanje parka novim sadržajima - zaključuje umjetnik.

Ipak, budući da je njegov put počeo crtanjem, odnosno pisanjem stiliziranih slova, i dalje ga, kaže, vesele manji zidovi, visine za koju mu ne trebaju ni ljestve ni dizalica, kao i radno druženje s ekipom u kojoj je bio i Nomen, autor s kojim je imao prilike raditi u Lisabonu prije 20 godina, a i sada ponovno u Zagrebu.

U ekipi je bila i Jana Danilović, umjetnica iz Srbije, koja se oduševila konceptom Art parka, ali i “čistim uličnim platnom”.

- Super je osjećaj ‘načeti’ zid u novom parku i jedva čekam da vidim kako će izgledati ‘komšijski’ radovi - smije se Jana. Na Ribnjaku je bio i Anthony Brooks, Amerikanac koji živi u Beogradu, a posebno mu se svidjela živost koju je uočio na Ribnjaku.

- Meni je Art park omiljeno radno mjesto. Često jedva staneš, a za svakog ima mjesta - dodaje Klarxy, naša ilustratorica i umjetnica mlađe generacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:27