NY Times: Zagreb proživljava krizu identiteta

ZAGREB - Novinar New York Timesa Alex Crevar proveo je 36 sati u glavnom gradu Hrvatske, a iako naslov možda drugačije govori, odlično se proveo.



Geografski, Hrvatske je nedvojbeno dio Balkanskog poluotoka, ali nazovete li jednog Zagrepčanina Balkancem smatrat će to uvredom, piše Crevar. Dok atmosfera u Zagrebu više podsjeća na onu bečku, od recimo beogradske, taj grad, prema riječima novinara, također zna biti simpatično kaotičan grad.



Kao glavne značajke grada spominje zgodne, dugonoge plavuše, zanimljive prodavače na tržnici te partijanje sa glasnim Slavenim u sitne noćne sate. U Tkalčićevoj ga je oduševilo Velebitsko pivo te rakija, a u Ivici i Marici pojeo je odličnu štrudlu od jabuke i slasni kolač od mrkve.



Crevar detaljno opisuje besplatni show koji se nudi u Bogovićevoj tijekom subotnje špice. "Brojni kafići u blizini Trga bana Jelačića subotom popune modno osvješteni Purgeri, dok iz svakog ugla vrebaju hrvatski paparazzi".

 

Napominje kako se stranci ne mogu natjecati s modernim trendovima koji se mogu vidjeti na špici, već im je najbolje uhvatiti stolicu u Bulldogu, naručiti veliki makijato i uživati u besplatnoj zabavi. Nakon užitka za oči preporuča i užitak za nepce – slastičarnicu Millenium.



Američki novinar u Zagrebu je osjetio i duh jugonostalgije vidjevši na sajmu na Britanskom trgu portrete Tita, stare medalje, značke i ostale memorabilije prošlih vremena.



Oduševljen je raznolikom gastronomskom ponudom, a posebno hvali konobu „Didov san“ koja služi specijalitete iz neretvanskog kraja. Odlično se proveo u Purgeraju, a dojmio ga se i posjet Parku prirode Medvednica, gdje je pojeo odličan grah s kobasicom.



Zaključili smo da se novinar Alex Crevar odlično proveo u Zagrebu, a reportažu je obogatio linkovima na stranice svih zanimljivih mjesta koja je posjetio. (A.V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:47