KUMICE U ŠOKU

Od ponedjeljka više nema sira i vrhnja na Dolcu. Na tržnicama se zabranjuje prodaja svih mliječnih proizvoda na otvorenom!

 Neja Markičević/CROPIX

ZAGREB - Na zagrebačkim tržnicama od ponedjeljka se zabranjuje prodaja svih mliječnih proizvoda na otvorenom!

Rješenje je to sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, čiji su inspektori danas ujutro obišli tržnicu Dolac i obavijestili ‘kumice s placa’ da sir i vrhnje mogu prodavati jedino ako imaju rashladne uređaje.

Naime, prema Zakonu o hrani i Pravilniku o higijeni hrane mliječni se proizvodi mogu prodavati jedino ako se čuvaju u rashladnim vitrinama na temperaturi od 4 do 8 Celzijevih stupnjeva. No, s obzirom na to da na zagrebačkim tržnicama postoji samo neznatan broj hladnjaka, sljedećih nekoliko mjeseci oko 400 prodavača neće smjeti nuditi svoje proizvode. Ta ih je vijest danas potpuno zgrozila.

- Inspektori su nam dali rok od dva dana, ali nećemo stići nabaviti te hladnjake. Ako neću moći prodavati mlijeko očito ću ga morati prolijevati! Ne znamo što ćemo, danas ujutro saznali smo za to i potpuno smo nemoćni - rekao nam je prodavač s Dolca koji je želio ostati anoniman.

Iako je Ministarstvo zdravstva još potkraj 2009. obavijestilo Zagrebački holding o tom Zakonu, zbog poznate situacije u toj gradskoj tvrtki i prekasno usvojenog Plana poslovanja, Uprava Tržnica Zagreb nije na vrijeme stigla osigurati potrebne hladnjake.

- Pokušat ćemo što prije riješiti ovaj problem - rekao je Dario Kobeščak, direktor Tržnica Zagreb.

Međutim, doznajemo, rashladni se uređaji ne mogu nabaviti za manje od dva mjeseca, jer se prije toga mora raspisati natječaj za njihovu nabavu.

- Ove godine osigurali smo 1,5 milijuna kuna, što je dovoljno novca za nabavu 150 rashladnih uređaja. Na zagrebačkim je tržnicama 417 prodavača mliječnih proizvoda, od toga 240 klupa, no ne znamo tko od njih ima rashladne uređaje. Vjerujemo da je riječ o malo njih - rekli su u Tržnicama Zagreb.

Ministarstvo zdravstva i socijalne već je u svibnju udovoljilo Zagrebačkom holdingu, kad je rok za postavljanje hladnjaka produžen do rujna.

- Kontrolom izvršenja rješenja utvrđeno je da Tržnice Zagreb nisu osigurali rashladne uređaje te im je donijeto rješenje o zabrani stavljanja u promet sira i vrhnja dok se ne osiguraju uvjeti - rekla je Zora Lažeta, glasnogovornica Ministarstva zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:15