UKLJUČITE SE

OD SRIJEDE POČINJE JAVNA RASPRAVA O IZMJENAMA ZAGREBAČKOG GUP-a Građani mogu dati mišljenje o 'zagrebačkom Manhatannu' i drugim izmjenama

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 30.07.2019. u 16:39

Zagreb, 040619.
Starogradska vijecnica, 23. sjednica Gradske skupstine.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Ilustracija: Gradska skupština

 

Ponovljena javna rasprava o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba započinje u srijedu, 31. srpnja, a građani će u njoj moći sudjelovati pisanim putem i očitovati se samo o dijelovima GUP-a koji su izmijenjeni u odnosu na prijedlog iz 2017. godine.

Konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a, za koji je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić početkom srpnja pokušao dobiti potporu zastupnika Gradske skupštine, naći će se na javnoj raspravi od sutra pa do 14. kolovoza.

Izglasavanje izmjena GUP-a koje bi omogućile, među ostalim, gradnju "zagrebačkog Manhatanna" zaustavilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja kada je odbilo dati suglasnost izmjenama jer nisu bile usklađene s Prostornim planom Grada Zagreba.

"Elaborat prostornog plana potrebno je dopuniti i provesti ponovnu javnu raspravu, te potom ponoviti zahtjev za suglasnost ovom Ministarstvu", poručili su početkom srpnja iz Ministarstva graditeljstva.

Nakon toga je zagrebački gradonačelnik sa sjednice Gradske skupštine povukao prijedlog takvih izmjena.

Donošenju takvih izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana usprotivili su se građani, civilne udruge, struka i oporba, uz tvrdnje da su naknadne promjene GUP-a u njega unesene nezakonito i nedemokratski.

Javna rasprava o dijelovima GUP-a koji je nisu prošli

Prošlog je tjedna Grad Zagreb objavio kako će se ponovljena javna rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna zagrebačkog GUP-a početi 31. srpnja, u kojoj javnosti može mišljenja, prijedloge i primjedbe u pisanom obliku podnijeti na adresu zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

"Nova mišljenja, prijedlozi i primjedbe na Prijedlog izmjena i dopuna GUP-a grada Zagreba u ponovnoj javnoj raspravi mogu se podnositi samo u vezi s dijelovima prostornog plana koji su izmijenjeni u odnosu na prvi prijedlog", stoji u objavi javne rasprave.

Prvi prijedlog izmjena i dopuna GUP-a javnu je raspravu prošao 2017. godine, pa se u ponovljenoj javnoj raspravi mišljenja mogu davati samo na izmjene koje su u nacrtu GUP-a napravljene nakon nje.

Građanima će biti omogućen i uvid u prijedlog GUP-ovih izmjena i dopuna u predvorju zgrade Gradske uprave radnim danom od 8 do 15,30 sati, dok će se javno izlaganje o izmjenama GUP-a održati 8. kolovoza u 17 sati u prostorijama Gradske skupštine Grada Zagreba.

Dokumenti dostupni na uvidu nalaze se i na službenim stranicama Grada Zagreba, kao i sve ostale informacije, poput obrasca za podnošenje primjedbi, mišljenja i prijedloga. Kritičari su, među ostalim, zamjerili što promjene vezane uz izgradnju "Zagrebačkog Manhathanna" nisu prošle javnu raspravu. Struka je upozoravala da Nacrt izmjena i dopuna GUP-a nije u skladu s demokratskim procedurama javne participacije te da se protivi strukovno usvojenim i vrijednim načelima donošenja prostornih planova.

Zagrebački HNS pozvao javnost na uključivanje u javnu raspravu o izmjenama GUP-a

Zagrebački HNS u utorak je pozvao javnost da se uključi u Javnu raspravu o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba (GUP) koja traje od 31. srpnja do 14. kolovoza, istaknuvši da razvoj grada određuju građani, struka i gradska uprava, a ne investitori.

"Stručna javnost i građani moraju biti u potpunosti uključeni u izradu GUP-a, Zagreb se mora razvijati na način da svojim građanima pruža veću kvalitetu života, grad koji brine o potrebama svojih građana, koji osigurava i pruža dovoljno kvalitetnih javnih sadržaja, a ne da ih oduzima", navodi se u priopćenju gradske organizacije HNS-a.

Pozvali su građane da se uključe u javnu raspravu o izmjenama GUP-a te poručili da se moraju iskoristiti sve raspoložive mogućnosti da bi se u konačnici čuo glas i uvažio stav stručne javnosti i građana, unatočoj "iznuđenoj" javnoj raspravi u jeku godišnjih odmora i praznika.

"Razvoj grada određuju građani, struka i odgovorna gradska uprava, a ne (ne)poznati i unaprijed određeni investitori", naglasili su.

HNS smatra da se suradnjom i argumentiranim prijedlozima može zajednički doći do dokumenta koji će uvažiti potrebu daljnjeg razvoja Zagreba, ali i potrebu građana Zagreba da imaju na raspolaganju dovoljno kvalitetnih javnih sadržaja.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo