IZA KULISA

“Operacija smeće” - veći računi za organizirani kaos

Zagreb, 020114.
Uski pjesacki prolaz izmedju terasa kafica i zgrada u Bogovicevoj ulici dodatno je zatrpan gomilom smeca sto otezava kretanje prolaznika.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX

Odvoz smeća će u Zagrebu, kažu odgovorni, poskupjeti višestruko jer je razvrstavanje otpada skupo! Naime, tvrde da je to logično jer dok smo sve svrstavali u istu kantu, odvoz je mogao biti jeftiniji. No, budemo li za iznošenje smeća potrošili barem desetak minuta dnevno hodajući od kontejnera do kontejnera, od kante do kante, imali u stanu opsadno stanje s vrećicama i gušili se u smradu biootpada jer su vrećice za pohranu zapravo vreće prevelike i za mjesečnu količinu onoga što očistimo s krumpira, salate ili rajčice... plaćat ćemo veće račune za zapravo organizirani kaos. Oni pak koji dobro zarađuju od našeg razvrstavanja ma kako skromno bilo, samo će trljati ruke jer su trošak prebacili na građane, a zaradu u svoj džep.

Činjenica je, naime, da u “operaciji smeće” u Zagrebu još nije došlo ni do postavljanja dijagnoze, a kamoli stvarnog zahvata na stvarnom pacijentu. Mogu se čuti jedino uopćene floskule o “osiguranju infrastrukture”, ali ne i kad, gdje, na koji način. No, to ipak ne koči najavu novih, viših cijena po kojima će svi plaćati isto i puno, a “neki još i više”.

Navodno bi “čipirane kante” trebale regulirati potrošnju, a onda i cijenu, ali to dakako može biti rješenje samo za kvartove u kojima je “smeće pod nadzorom”, no ne i, primjerice, u Jurišićevoj ili pak nekoj od susjednih ulica u kojima su kante “na izvoli” svakom prolazniku, o čemu nema ni spomena. Nema ni plana tzv. zelenih otoka koji niču kad se kome hoće i gdje hoće i jednako tako nestaju bez konzultacija s građanima koji žive u njihovoj blizini. Nitko ih ništa ne pita, ali zato će im uskoro sasvim sigurno uredno stići veći računi i objašnjenje kako “nam se izašlo u susret”, odnosno da je sve to “za naše dobro”, ali mi nezahvalni to - ne vidimo.

Kako je krenulo, može se očekivati da Grad u nedostatku stvarne organizacije odvoza otpada predloži čipiranje građana umjesto kantā ne bi li se ušlo u trag smeću i onda im to masno naplati.

Naime, to bi za nadležne vjerojatno bilo jednostavnije nego izraditi ozbiljan plan odvoza i razvrstavanja smeća u Zagrebu koji zasad, uz sve pokušaje da nas uvjere u suprotno - ne postoji!

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo