REVIZIJA

OTKRIVENE JOŠ 33 LAŽNE DIPLOME U HOLDINGU Svi će morati vratiti novac koji su zaradili prevarom

Najviše nepravilnosti pronađeno je u Tržnicama, ZET-u i Zagrebparkingu
 Ranko Suvar / CROPIX

Najnovija revizija u Zagrebačkom holdingu otkrila je još 31 osobu koja je u toj tvrtki radila na temelju kupljene svjedodžbe ili diplome.

Svi zaposlenici koji su imali krivotvorene dokumente već su dobili obavijest o izvanrednom otkazu, imaju pravo od osam dana na žalbu, a zbog činjenice da su radili na temelju krivotvorina, protiv njih je podignuta kaznena prijava i o svemu je obaviješten USKOK.

Ovim otkrićem broj onih koji su lažirali stručno zvanje i tako se zaposlili u Holdingu popeo se na 153.

O kakvom se broju radi dovoljno govori podatak da je to više ljudi nego što ih je zaposleno na Autobusnom kolodvoru, da je to trećina zaposlenih u Zagrebparkingu, odnosno gotovo polovica zaposlenih u Zagrebačkim tržnicama.

Prema Informacijama Jutarnjeg, ustanovljeno je da se radi o samo devet krivotvorenih diploma s visokih učilišta odnosno fakulteta, dok se preostali broj odnosi na lažiranje srednjoškolskih svjedodžbi.

Prema nalogu gradonačelnika Milana Bandića, posljednja tri mjeseca provjeravaju se svjedodžbe i diplome svih zaposlenih u 20 podružnica Zagrebačkog holdinga, a najviše krivotvorina pronađeno je u Tržnicama, ZET-u, Zagrebparkingu te Vodoopskrbi i odvodnji.

Među onima koji su dobili obavijest o izvanrednom otkazu, doznali smo, nekoliko je vozača ZET-a i Zagrebparkinga jer su imali lažnu svjedodžbu o završenoj školi koja im je omogućavala da budu profesionalni vozači.

Češljanje diploma počelo je nakon što je sadašnja Uprava ustanovila da 14 zaposlenika Vodoopskrbe i odvodnje ima krivotvorene diplome.

No, umjesto da se bivša Uprava s tim osobama razračuna tako da im da izvanredne otkaze, ponudila im je sporazumni raskid ugovora. Kasnije je sedmero tih zaposlenika ponovno zaposlila u Holdingu preko agencije za privremeno zapošljavanje.

Do danas je pročešljano 60 posto diploma i svjedožbi zaposlenika Holdinga, a cijeli postupak utvrđivanja odvija se tako da se od srednjih škola i fakulteta dobije potvrda autentičnosti njihovih dokumenata.

- Revizija zvanja bit će gotova sredinom lipnja. To je sve što vam mogu komentirati - rekao je jučer Pero Kovačević, pomoćnik za pravna pitanja u Holdingu, koji vodi cijeli proces revizije.

Zaposlenike koji su kupili krivotvorenu diplomu ili svjedodžbu, a cijene dobivanja zlatnog papira koji je omogućavao zapošljavanje ili veću plaću iznosila je i do četiri tisuće eura, Holding će, rekli su sugovornici u tom komunalnom divu, ‘nagraditi’ na sljedeći način.

Prvo, poslat će kaznenu prijavu USKOK-u.

Drugo, ti zaposlenici će dobiti izvanredni otkaz.

I treće, Holding će protiv tih zaposlenika pokrenuti postupak za naknadu štete.

A ta šteta izračunat će se tako da će morati platiti razliku plaće koju su dobivali zbog više stručne spreme. Tako će, recimo, osoba koja je zbog lažnog VSS-a imala mjesečnu plaću 7000 kuna, a trebala je imati 5500, morati Holdingu vratiti 1500 kuna za svaki mjesec koji je radila u tom društvu.

- Posao nije gotov, moguće je da nađemo još lažnjaka. No, od takvih se želimo očistiti. Ne bi bilo loše da se sličan posao napravi u državnim poduzećima.

Vrlo brzo bismo imali manji broj radnika u javnom sektoru - istaknuli su naši sugovornici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:48