OPASNE KEMIKALIJE

Otkriveni šokantni nalazi u blizini crpilišta koje vodom snabdijeva 120.000 Zagrepčana

U blizini potoka Gorjaka u Brdovcu rade tri velika pogona - Pliva, Hospira i Kvasac

ZAGREB - Novi nalazi analize vode i sedimenta u potoku Gorjaka u Brdovcu, u čijoj blizini rade Pliva, Hospira i Kvasac, šokantni su. Pokazuju kako je diuretik torsemid prodro u neke bunare te da je nađen u sedimentu potoka.

Antibiotici sulfonamida nalaze se u kanalizaciji, u koju se, tvrde aktivisti, voda ispušta bez prethodne obrade. Nalaz su u ožujku ove godine proveli stručnjaci Instituta Ruđer Bošković, koji su i prije radili analize vode i sedimenta ovog potoka.

Novost u slučaju je i činjenica je da je sedam aktivista iz Zaprešića podnijelo tužbu protiv rješenja Ministarstva zaštite okolišta i prirode, koje je izdalo rješenje da Pliva može krenuti u proširenje pogona.

Aktivisti opravdano sumnjaju da će proširenje pogona dovesti do još većih onečišćenja, a problematično im je što su, unatoč činjenici da spor još uvijek traje, radovi u tijeku.

Kao što je Jutarnji list već pisao , u potoku je prijašnjim analizama utvrđeno postojanje opasnih toksičnih metala, visokotoksičnih organskih zagađivala te niz farmaceutskih spojeva.

Dodatni problem je i činjenica da je samo četiri kilometra od triju pogona udaljeno vodocrpilište Šibice.

Riječ je o najjačem vodocrpilištu uzvodno od Zagreba, koje snabdijeva vodom 120.000 ljudi. Sve tri tvrtke koje se nalaze oko potoka su u stranom vlasništvu: Pliva-Teva u izraelskom, Kvasac u francuskom, a Hospira američkom.

Sanaciju potoka kojeg su zagadile trebale su provesti još 2007. godine, no to se nije dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:05