FOND SOLIDARNOSTI

OTKRIVENO TKO JE ZAPRAVO UPLATIO VEĆINU MILIJUNA NA GRADSKI RAČUN ZA POTRES 'Tek iz medija saznali smo da su to naše uskrsnice'

 
 Boris Kovacev, Davor Pongracic, Damjan Tadic, Darko Tomas / CROPIX

Na humanitarnom računu Grada Zagreba, kako ga gradonačelnik Milan Bandić zove fondu solidarnosti, koji je namijenjen za sanaciju nakon razornog potresa, do 24. travnja uplaćeno je gotovo 17 milijuna kuna.

Od toga, čak 3,5 milijuna kuna uplatili su djelatnici dječjih vrtića, 3,2 milijuna kuna radnici Holdinga te 2,3 milijuna uplaćeno je iz ZET-a.

Iako je pozvao građane da doniraju u fond, velika većina novca koja je do sada uplaćena je zapravo od uskrsnica koje je gradonačelnik uskratio djelatnicima gradskih tvrtki i ureda te ih prerasporedio na spomenuti račun, dok osjetno manji ostatak iznosa dolazi od donacija gradova i općina te pravnih i fizičkih osoba.

Pa, krenimo redom.

Gradovi su ukupno donirali gotovo 660 tisuća kuna, pravne osobe nešto više od 402 tisuće kuna, a fizičke osobe 53.455 kuna, 11.300 eura i 5000 CZK. Oko 5 milijuna kuna uplatili su proračunski korisnici, odnosno ustanove, zavodi i domovi, među kojima su i dječji vrtići.

- Taj novac ne dolazi iz proračuna vrtića, nego su se zaposlenici gradskih vrtića odrekli 600 kuna uskrsnica u dogovoru sa svoja tri sindikata. Riječ je o gotovo 6000 djelatnika i zato je iznos velik, 3,5 milijuna kuna, a o tome na koje će se objekte i kako će se taj novac potrošiti, to će odlučiti Grad Zagreb - poručio je danas pročelnik Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Podsjetimo, nakon potresa 22. ožujka teška oštećenja je pretrpjelo ukupno 40 obrazovnih ustanova u gradu i broje milijunske štete, a 11 vrtića je dobilo žutu oznaku, što znači da su privremeno neuporabljivi za rad. Hoće li se 3,5 milijuna kuna doniranih od strane djelatnika vrtića i potrošiti na sanaciju samih vrtića, pročelnik Lovrić nije znao odgovoriti.

Većina novca, čak 7,2 milijuna kuna, koje je Bandić preusmjerio na fond solidarnosti dolazi od tvrtki koje su u vlasništvu Grada. Radnici Holdinga, naime, tvrde da su tek iz medija doznali da će se njihovih 600 kuna uskrsnica, koje im je gradonačelnik, kažu, oduzeo, uplatiti na račun Grada namijenjen za sanaciju nakon potresa.

- Nije problem pomoći, spremni smo na to, ali ima i naših ljudi, radnika, koji su stradali u potresu i barem da možemo prvo svojima nekako omogućiti da se napravi što treba. Ovdje je problem što je transparentnost u Gradu upitna i zato ne znamo hoće li ovaj novac, koji je radnicima oduzet, otići u prave ruke - ističe Darko Kleinberger, predsjednik Nezavisnog sindikata Zagrebparkinga i član pregovaračkog sindikalnog tima.

Kako nam je rekao danas, u Holdingu je u tijeku skupljanje potpisa radnika koji se ne žele odreći svojih 600 kuna pomoći i kada završe s popisima, kreću u tužbe protiv Grada, a sve ih ovo podsjeća na situaciju od prije nekoliko godina, kada im je gradonačelnik htio prepoloviti iznos božićnica.

- Mislim da se do sada 500-800 radnika izjasnilo da ne želi dati uskrsnice, pa krećemo s tužbama. S obzirom na naše sudstvo, teško da će se išta pokrenuti prije 6. ili 7. mjeseca, ali ne odustajemo. Ja također ne želim da se moj novac uplati u taj fond jer ne znam gdje će završiti. Prošli put s božićnicama je završilo tako da je Grad odustao sa smanjivanjem jer smo prijetili tužbama, pa se nadamo da su naučili lekciju i da će svim radnicima koji su sada potpisali isto napraviti i vratiti im iznos uskraćenih uskrsnica - poručio je Kleinberger.

Od prikupljenih gotovo 17 milijuna kuna Grad je do sada potrošio 1,7 milijuna na nabavu građevinskog materijala koje posljednjih nekoliko dana dijeli stanovnicima pet gradskih četvrti koje su najviše stradale nakon razornog potresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:45