'POVIJESNI DAN'

OTVORENA SREDIŠNJA KNJIŽNICA ROMA 'Kao klinac skrivao sam knjige da me prijatelji ne bi zezali jer volim čitati'

Dario Bogdan u šestom je razredu pročitao prvu knjigu. Bila je to “Uvod u analitičku psihologiju Karla Gustava Junga”, a na tako teško štivo potaknula ga je serija “Mentalist”.

Htio je saznati više o tajnama ljudskog mozga, no tu knjigu morao je skrivati i čitao ju je samo u sigurnosti vlastite sobe. Bogdan je, naime, Rom koji je rodom iz malog naselja Vidrenjak pored Popovače, i druga djeca u mjestu su mu se rugala kada su vidjela da pod rukom nosi knjigu.

- Za njih je to bio znak da se pravim važan pa sam svoje knjige morao skrivati od njih. Iako, bilo mi je to jako žao jer oni nisu znali koliko toga mogu naučiti iz knjiga - kaže Bogdan. Upravo zato bi volio kada bi romska djeca više čitala, a jučer je otvorena institucija koja bi mogla pomoći da se njegova želja ostvari.

U Zagrebu je u prostorijama Saveza Roma “Kali Sara”, u Ulici Pavla Hatza, otvorena Središnja knjižnica Roma u Republici Hrvatskoj. Riječ je o prvoj romskoj knjižnici u zemlji, koja je ujedno i jedina knjižnica takve vrste u Europi. Knjižnica broji više od 4000 knjižnih djela na romskom, hrvatskom te drugim europskim jezicima, a za tako bogatu građu zaslužni su ponajviše Savez Roma Hrvatske te Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine, koji su donirali više od polovice knjiga te časopisa.

- Današnji dan, 8. lipnja, povijesni je dan za romsku zajednicu, jer dobili smo jednu od najljepših knjižnica, ne samo u Europi, nego i svijetu. Knjižnica će pomoći istraživanju Roma, jer Romi imaju jako dugačku tradiciju kad su u pitanju jezik, kultura i običaji - kazao je Kajtazi na predstavljanju te dodao da će ujedno pomoću građe pokušati izgraditi topografske karte kako bi se ustvrdili migrantski putevi Roma.

Ova knjižnica puno znači i 24-godišnjem Dariju Bogdanu, koji je djelatnik Saveza Roma Hrvatske. On se nada da će ovo biti prvi korak u promjeni života Roma te kako se romska djeca neće više morati skrivati kad čitaju knjige u svojim domovima.

- Svaka od ovih knjiga jedna je prilika da neko romsko dijete nauči nešto više o životu. Možda je ovo prilika da se Romi kao zajednica promijene, ali i da pripadnici drugih zajednica nauče više o nama - rekao je Bogdan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:45