ŽIVOT U DOBA KORONE

OVAJ VRTIĆ S DJECOM RADI ONLINE Ravnateljica: 'Na ideju smo došli kad smo vidjeli nastavu u školama, a onda je krenula prava 'bura' kreativnosti'

 

Od 16. ožujka zbog pandemije koronavirusa, odlukom zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, obustavljen je rad svih vrtića kojima je osnivač Grad Zagreb. Međutim, ovaj period, kada su djeca prisiljena biti kod kuće pod paskom roditelja, ravnateljica i suradnici dječjega vrtića Malešnica odlučili su osmisliti multimedijski rad na daljinu, slično kao i program koji se provodi u školama.

Mališani koji pohađaju ovaj vrtiće tako od 16. ožujka mogu pratiti niz igraonica, ali i posebne individualne govorne vježbe koje je logopetkinja iz vrtića osigurala za djecu s govornim poteškoćama. Sve ovo se provodi preko raznih društvenih mreža koje su bile prepuštene roditeljima na odabir.

Tako je osnovana e-mail odgojne skupina, Facebook grupa, WhatsApp grupa i Viber grupa, dok se govorne vježbe odvijaju preko Skypea. "Sadržaj komunikacije s roditeljima prvenstveno je baziran na planiranim sadržajima i aktivnostima za ovo razdoblje te na psihofizičkom statusu djece svake pojedine odgojne skupine uzimajući u obzir i ono što je već provedeno u odgojnim skupinama.", stoji na web stranici vrtića gdje se osim ovih online programa stalno stavljaju i upute za roditelje kako npr. pravilno provesti tjelovježbu, ali i video klipiće samih vježba, kvizove znanja, upute za razne kreativne igre i slično."Svaka grupa je dogovorila na koji način želi dobivati obavijesti.

Netko je odabrao Facebook, netko mail, netko Whats up. Cilj nam je bio stvoriti pozitivno ozračje u obitelji u ovoj kriznoj situaciji uz podršku vrtića, ponuditi roditeljima materijale i ideje za rad kod kuće, ponuditi aktivnosti djece i roditelja što je vidljivo u "primjerima dobre prakse" na našoj web stranici. Također smo željeli usmjeriti roditelje na kvalitetne dokumentarne i slične video-materijale na različitim medijskim platformama, a odgajatelji su roditeljima biti na dispoziciji kao stručna potpora, otvoreni za njihova pitanja i nedoumice. Svi sadržaji koje nudimo djeci i roditeljima temelje se na razvojnim potrebama i interesima djece.

'Osobita pozornost je i na realizaciji programa za djecu predškolce zbog činjenice da oni u rujnu kreću u redoviti program osnovne škole." kaže ravnateljica vrtića Jadranka Palac Filipović. Premda, kaže trenutno u vrtiću nemaju prijavljeno niti jedno dijete za boravak u vrtiću, roditelji se mogu putem službene web stranice vrtića mogu prijaviti ukoliko imaju potrebu za smještaj djeteta. "S obzirom na to da je redoviti program vrtića uključen određen broj djece s poteškoćama u razvoju njihovi odgajatelji i vrtićki rehabilitator osmislili su program i za njih. ", kaže nam ravnateljica dodavši da su od početka ovoga projekta dobili podršku iz Gradskoga ureda za obrazovanje.

"Na samu ideju smo došli kada smo vidjeli da počinje škola na daljinu, i mislili smo zašto ne bi i mi tako napravili rad na daljinu. Odaziv mojih suradnika je bio odličan. Došlo je do prave "bure ideja", svatko se javljao s nečim novim te smo unaprjeđivali programe iz tjedna u tjedan. Veliki poticaj su nam bili i roditelji koji su bili oduševljeni ovom idejom.", kaže Palac Filipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:03