LIAN I WEI

OVI KINESKI POLICAJCI LJETO ĆE PROVESTI U ZAGREBU Već prvog dana patrolirajući centrom grada naletjeli su na poznato lice: 'Pa njega u Kini svi znaju'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.07.2018. u 13:45

MUP Twitter

 

Sve brojniji kineski turisti popeli su se na peto mjesto po broju dolazaka u Zagrebu pa će im ovog ljeta u gradskom središtu na pomoć biti dvoje kineskih policajaca koji će u kineskim policijskim odorama obavljati zajedničke ophodnje s hrvatskim kolegama.

Grad Zagreb time se prvi put priključio MUP-ovom projektu „Sigurna turistička sezona” u sklopu kojeg je u policijskim upravama na moru dosad sudjelovalo 620 stranih policajaca, samo lani 72.

 

Policajac Liang Shukai i policajka Wei Ming do 15. kolovoza u Zagrebu će raditi u svojim službenim odorama zajedno s hrvatskim policajcima te će biti na pomoć turistima iz Narodne Republike Kine, ali i hrvatskim policajcima radi uspostave što bolje komunikacije s kineskim turistima u slučaju potrebe, rekao je načelnik zagrebačke policije Marko Rašić.

Izrazio je nadu da će taj projekt koji se prvi put provodi u Zagrebu polučiti dobre rezultate kao i u upravama na moru i da će subjektivan osjećaj sigurnosti turista iz Kine biti bolji kad na ulicama vide svoje policijske službenike u njihovim odorama koji im stoje na raspolaganju.

Stanje sigurnosti u Zagrebu na visokoj je razini, a to, kaže Rašić potvrđuju podaci po kojima je kriminalitet stalno u padu dok je učinkovitost policije u rješavanju kaznenih djela na visokoj razni.

Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld rekla je da se Zagreb u zadnjih nekoliko godina prometnuo u ozbiljnu turističku destinaciju, pri čemu se za Kineze od lani bilježi ozbiljan broj dolazaka koji je u stalnom porastu.

Zagreb, 180718.
Ulica Matice hrvatske 4.
Konferencija za medije povodom projekta Sigurna turisticka sezona 2018, na kojoj ce biti predstavljeni policijski sluzbenici Narodne Republike Kine koji ce s policijskim sluzbenicima PU zagrebacke sudjelovati u zajednickim policijskim ophodnjama na podrucju Grada Zagreba.
Na fotografiji: Kineski policajci.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

Wei Ming i Liang Shukai

 

U 2017. rast u dolascima i noćenjima iznosio je 30 posto, dok je u prvih ovogodišnjih šest mjeseci broj dolazaka porastao za 36 posto, a broj noćenja za 25 posto. "Kad se podvuče crtu to znači da su naši dragi gosti iz Kine na petom mjestu u Zagrebu", rekla je Bienenfeld. Opće poznato je, dodala je, da su nam prvi po dolascima bili gosti iz Južne Koreje, a po noćenjima najbrojniji Amerikanci.

Pročelnik gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić zaključio je da je Zagreb postao turistička destinacija koja radi 12 mjeseci godišnje, a ključno je da se ljudi osjećaju sigurno.

U Hrvatsku je od ove godine raspoređeni šestoro kineskih policajaca, uz dvoje u Zagrebu, po dvoje ih se još nalazi u Ličko-senjskoj i Dubrovačko-neretvanskoj upravi.

Policajac Liang Shukai čestitao je Hrvatskoj na osvojenom drugom mjestu na Svjetskom prvenstvu u nogometu, dodavši da mu je čast biti u našoj zemlji. Za hrvatske policajce rekao je da su prijateljski raspoloženi profesionalci.

Par sati nakon presice kineski je dvojac u svojoj prvoj patroli centrom Zagreba naišao na poznato lice, Miroslava Ćiru Blaževića. Prepoznali su ga jer je on, kako kažu, i njihov trener, objavio je MUP na Twitteru.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo