NEĆE BITI REZANJA

'OVO JE NAŠA MALA POBJEDA' Granica za 'Bandićeve' naknade roditeljima odgojiteljima ipak se neće spuštati

Milan Bandić pri dodjeli ugovora majkama odgojiteljicama
 Ranko Šuvar / Cropix

Odluka o drastičnim izmjenama uvjeta za korisnike Bandićeve najpopularnije demografske mjere roditelji odgojitelji danas je - stopirana. Gotovo pet tisuća majki i očeva neće na kraju ostati bez sedam godina gradske plaće jer su iz Ureda gradonačelnika odlučili da se rok za dobivanje novčane pomoći ipak neće smanjiti s 15 na djetetovih 8 godina, a iznos će i dalje pratiti rast prosječne plaće te se neće fiksirati na 4250 kuna.

Kako doznajemo, za desetak dana će se održati sastanak Hrvatske udruge roditelja odgojitelja s predstavnicima Grada Zagreba na kojem će krenuti u proces traženja rješenja za evidentni problem.

- Ovo je naša mala pobjeda. Na osnovi telefonskog poziva od strane zamjenice gradonačelnika, Jelene Pavičić Vukičević, možemo ponosno kazati da je naš prvi cilj postignut. Oformit ćemo stručni tim koji će dati kvalitetne prijedloge za rekreiranje postojeće Odluke, a glavni nam je cilj da ne ide na štetu postojećih korisnika - poručila je Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica HURO-a.

Podsjetimo, mjera roditelj odgojitelj uvedena je krajem 2016., uoči lokalnih izbora, a u Gradu tvrde da je već u 2017. zabilježen porast broja djece rođene kao treće, četvrto, peto i šesto dijete.

Prijedlog izmjena uvjeta za dobivanje statusa i naknade za roditelja odgojitelja prije točno mjesec dana je upućen u javno savjetovanje, no nakon pritiska medija i ogorčenih roditelja koji su slali na stotine primjedbi Gradskom uredu za demografiju, gradonačelnik Milan Bandić je odlučio da nacrt prijedloga u ovakvom obliku ipak ne ide u daljnju proceduru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:11