ROŠADA U GRADU

PALE PRVE SMJENE U ZAGREBAČKOM HOLDINGU Novi šef nadzornog odbora postaje bivši ministar Slavko Linić?

Damjan Tadić / CROPIX

U odboru sada sjede i Jelena Pavičić Vukičević, Miro Herak, Mirsad Srebreniković, Grgo Jelinčić, i Andrea Šulentić

Ekonomski stručnjaci Maruška Vizek i Hrvoje Šimović smijenjeni su iz Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, a kao novi članovi imenovani su Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednica Gradske skupštine i predsjednica zastupnika Kluba Milana Bandića, njezin stranački kolega Mirsad Srebreniković, Grgo Jelinčić, HSU-ov gradski zastupnik, Miro Herak, pročelnik Gradskog kontrolnog ureda, i pravnica Andrea Šulentić, pomoćnica pročelnika Ureda gradonačelnika.

Prve smjene

Prvi su to potezi gradonačelnika Milana Bandića vezani za Zagrebački holding i uvod u ono što bi se moglo događati tijekom sljedećeg tjedna oko smjene kompletne Uprave ovog trgovačkog društva. Smjenom Vizek i Šimović, koji su u NO-u Holdinga sjedili još u vrijeme SDP-ova predsjednika Uprave Ive Čovića, a postavljanjem sebi odanih ljudi, Bandić očito želi osigurati kontrolu u Nadzornom odboru kako mu to tijelo ne bi zadavalo previše problema oko moguće smjene Uprave. Isto tako, vrlo je izgledno da ovo nije kraj smjenama u NO-u budući da Bandić vjeruje kako to tijelo snosi odgovornost zbog potpisivanja ugovora s novom Upravom.

NO tako trenutačno ima deset članova, a do ponedjeljka bi se trebalo znati tko će biti šef tog tijela. Prema nekim informacijama, Bandić bi na tome mjestu želio vidjeti Slavka Linića, a u slučaju da se njih dvojica ne dogovore, prema nekim članovima, vrlo je izgledno da fotelju Mirne Šitum, koja je trenutačno predsjednica, preuzme Jelena Pavičić Vukičević.

2,7 milijuna kuna

Plani je sljedeći: NO trebao bi se sastati u ponedjeljak, nakon čega će se Upravi ponuditi klasični ugovori o radu. Ako ih ne prihvate, gradonačelnik će ih smijeniti na što ima pravo kao predsjednik Skupštine Holdinga. Da to želi napraviti, i sam je jučer potvrdio.

- To je već trebalo napraviti. To je u ime pameti. Ako ljudi ne korespondiraju s vremenom, ne preostaje ništa drugo nego da se izaberu oni koji korespondiraju s vremenom - poručio je Bandić.

Ako se to dogodi, smjena će ga stajati 2,7 milijuna kuna kolika je ukupna otpremnina prema ugovorima koje imaju. Osim ukoliko Bandić nema dokumente kojima će osporiti te ugovore. U isto vrijeme Holding plaća praktički još jednu upravu. Radi se o članovima bivše uprave koji su trenutačno savjetnici nove uprave, a njihov godišnji tošak iznosi oko 2,5 milijuna kuna.

- Kako je moguće da to ne smeta gradonačelniku? To su uhljebi koje gradonačelnik želi da riješimo, a nas proziva. Mi nakon isteka četverogodišnjeg mandata odlazimo i nećemo biti na teret građana - kaže jedan član Uprave.

Solomunsko rješenje

Trošak savjetnika Uprave Dejan Fičko je spomenuo i u svom odgovoru gradonačelniku Bandiću. Osim toga, naveo je kako njihov motiv javljanja na natječaj nije bio novac, nego želja da Zagreb postane bolje mjesto za život, gdje je iskorijenjen poguban utjecaj sitnih političkih interesa, mjesto bez korupcije i nepotizma. Taj je dio posebno razbjesnio Bandića. Fičko je jučer objasnio kako nije mislo na nikog konkretno već kako je to njihov modus rada.

Nakon takvog pisma gotovo je nemoguće da se ostavare želje nekih članova NO-a koji su nam jučer rekli kako se nadaju da će obje strane pronaći solomusnko rješenje. Prema jednoj od ideja, Upravi bi se ponudio ugovor o radu, ali s klauzulom da u slučaju smjene u prvoj godini mandata imaju pravo na otpremninu u iznosu godišnje plaće. Nakon toga bi imali ugovor o radu te bi u slučaju smjene mogli birati hoće li nastaviti raditi u Holdingu ili će uzeti otpremninu od tri bruto plaće. Doznajemo, dio Uprave na to bi pristao.

Izdvajamo