SURADNJA NA KUŠNJI

PLENKOVIĆ I BANDIĆ: ČETIRI SCENARIJA ZA SPAS ILI SLOM KOALICIJE Igra živaca: HNS dozvolom za GUP drži u šaci Bandićevu podršku Plenkoviću

Bandić bi htio dobiti podršku HDZ-a u Skupštini za izmjene GUP-a prije nego što podrži Plenkovićev proračun u Saboru. Sam premijer želio bi obrnuto
 Goran Mehkek / CROPIX

Hoće li se prvo glasati za izmjene zagrebačkog GUP-a u Gradskoj skupštini ili za državni proračun za 2020. godinu u Hrvatskom saboru, pitanje je koje bi vrlo skoro moglo odrediti političku sudbinu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, a najzanimljivije je da će odgovore na ovu zagonetku dati - HNS.

Naime, Bandić bi htio dobiti podršku HDZ-a u Skupštini za izmjene GUP-a prije nego što podrži Plenkovićev proračun u saboru. Sam premijer želio bi obrnuto, prvo državni proračun, a tek onda izmjene zagrebačkog GUP-a.

No da bi GUP došao na sjednicu Skupštine, njegove izmjene treba potvrditi Ministarstvo graditeljstva koje vodi HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar. Bandić je najavio kako će izmjene GUP-a poslati u Ministarstvo sljedećeg tjedna, a Štromarovi službenici onda imaju rok od 30 dana da izdaju negativno ili pozitivno mišljenje.

Budu li čekali posljednje dane tog roka, odluka o GUP-u mogla bi doći tek krajem studenog. U međuvremenu, već sljedećeg tjedna bi se na Vladi trebao naći državni proračun o kojem bi se u Saboru trebalo glasati sredinom studenog, dakle prije GUP-a.

- Mi ćemo o GUP-u raspravljati tek kada dođe na dnevni red Skupštine, a on će doći kad dobije sve potrebne suglasnosti. Dok ne dobije suglasnost Ministarstva graditeljstva, koja je još preostala,

Nećemo o tome raspravljati - poručio je Drago Prgomet, HDZ-ov predsjednik Gradske skupštine.

Od izvora iz zagrebačkog ogranka HDZ-a doznali smo da vladajuća stranka ne želi sada uvesti probleme u suradnju s Bandićem, i to zbog predsjedničkih izbora. Naime, boje se da bi u slučaju uskraćivanja podrške njihova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović ostala bez podrške Bandićevih glasača u Zagrebu. Tu je još jedna stavka koja bi poljuljala HDZ na lokalnoj razini u slučaju raskida koalicije.

- Ako izađemo iz koalicije, HDZ će u Zagrebu biti neprepoznatljiv - kaže nam izvor iz gradske organizacije.

Sam Bandić jučer nije htio komentirati povezanost državnog proračuna i GUP-a.

- O tome ćemo u stranci - samo je kratko rekao. No, od izvora bliskih Bandiću dobili smo tek uputu da “pitamo premijera zašto se žuri s proračunom već 15. studenoga”.

U HDZ-u jučer nisu bili baš rječiti na pitanja o Bandiću i GUP-u, a naši izvori tek naglašavaju kako su GUP i državni proračun povezani.

- U stranci su prilično oprezni prema Bandiću. Mislim da je plan da Bandić najprije podrži proračun, a onda će HDZ podržati GUP - kaže jedan od naših sugovornika iz HDZ-a.

HDZ-ovci govore da se Plenkoviću žuri s proračunom, među ostalim, i zbog kampanje i predsjedničkih izbora te skupljanja potpisa.

- To je sada taktika. I ova uputa koja je stizala našim članovima u vijećima gradskih četvrti, iako to mišljenje nije obvezujuće, da oko GUP-a ostanu suzdržani, dio je te igre i poruka Bandiću da se prvo riješi proračun - komentira naš sugovornik. Ne isključuje, kaže, mogućnost, da se odlučivanje o GUP-u još otegne, i to do svršetka prvog kruga predsjedničkih izbora.

----------------------

Scenarij 1

Zeleno svjetlo GUP-u win-win situacija

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kako je najavio, sljedećeg tjedna šalje izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana resornom Ministarstvu koje vodi HNS. Ministarstvo daje zeleno svijetlo Gradu, Bandić predlaže dnevni red za novu sjednicu Gradske skupštine u studenome sa samo jednom točkom, na kojoj je GUP.

Takav prijedlog, uz Bandića, u Gradskoj skupštini podržavaju i zastupnici HDZ-a, a Bandić zauzvrat daje ruke za državni proračun. HDZ nakon toga daje potporu za zagrebački proračun, koji će se naći na sjednici u prosincu, a Bandić daje čitavu logistiku za Kolindu Grabar-Kitarović u Zagrebu za vrijeme predsjedničke kampanje i samih predsjedničkih izbora.

Scenarij 2

Kasni dozvola, Bandić ne podržava Kolindu

Zagrebački gradonačelnik Bandić šalje GUP resornom Ministarstvu koje vodi HNS-ov Predrag Štromar i koje do krajnjeg roka čeka i donosi odluku jesu li izmjene i dopune u skladu sa Zakonom. Taj krajnji rok je 30 dana. U međuvremenu, u Saboru se glasa o državnom proračunu i Bandić bi o tome trebao glasati a da nema izglasan GUP-u.

Bandić bi, u slučaju da glasa za proračun, mogao trgovati potporom predsjednici Grabar-Kitarović u prvom krugu izbora. Ipak, Bandić je u ovom scenariju u nezavidnom položaju, jer u tim trenucima još uvijek treba potporu HDZ-a za zagrebački proračun.

Scenarij 3

Štromar odbija GUP, HDZ za ZG- proračun

Milan Bandić, dok čeka odluku resornog Ministarstva o izmjenama i dopunama GUP-a, diže ruku za državni proračun, o kojem bi se u Saboru trebalo glasati u drugoj polovici studenoga.

Nakon izglasavanja državnog proračuna HNS-ov ministar i predsjednik Vlade Predrag Štromar ponovno daje negativno mišljenje o izmjenama i dopunama GUP-a. HDZ daje potporu Bandićevu zagrebačkom proračunu kao iskupljenje za GUP. No zauzvrat traži i potporu za Kolindu Grabar-Kitarović.

Scenarij 4

Bandić odbija državni proračun, pada Vlada

Milan Bandić, iako je jasno poručio kako će biti zadnji koji će ostati uz ovu Vladu, od Plenkovića će tražiti da proračun dođe u Sabor tek nakon što Ministarstvo donese odluku o GUP-u. U slučaju da mišljenje bude negativno ili da se bude odugovlačilo s odlukom, Bandić neće podržati državni proračun te Vlada više neće imati većinu u Saboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:24