150 METARA MAKADAMA

POBUNA GRAĐANA U VRAPČU 'Platili smo cestu prije sedam godina, a Grad ju nikad nije izgradio'

Svaki put kad padne kiša ulica postane blatno jezero, ralice u njoj ne čiste snijeg, Čistoća ne odvozi smeće, a sanaciju rasvjetnih stupova, koji ne rade, stanari su morali sami platili
Zagreb, 191014.Donje Vrapce.Vec nekoliko godina stanari novih stambenih zgrada cekaju asfaltiranje ulice duge 150 metara.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

Dragi gradski oci, dođite nam u posjet. Ne živimo daleko, tek 15 minuta vožnje od Jelačić placa, odmah pokraj naselja Malešnica. Lako ćete nas pronaći, adresa je Donje Vrapče, odvojak u biti, od kućnog broja 4, do 4J. Tu, u lijepim novim urbanim vilama, živi nas petstotinjak. Samo, ako dolazite za kišnog ili snježnog dana, sjetite se da ponesete gumene čizme. Ili možda skije. Inače u naš mali odvojak nećete moći. Naime, već sedam godinama Grad nam nije asfaltirao prilaznu cestu, što je dužan napraviti, a nemamo odvodnju ni rasvjetu. Djeca si noću put osvjetljavaju mobitelima, a smeće ostavljamo na vrhu ulice, inače do njega kamioni Čistoće, kroz blato i jezera, ne mogu.”

Ovako bi mogao glasiti ironični apel stanara odvojka ulice Donje Vrapče koji godinama prolaze kroz birokratsku noćnu moru. Naselje se počelo graditi uz željezničku prugu kod postaje Vrapče, još 2007. godine. Objekte je gradila tvrtka Blok Grad, a papiri su u vrijeme gradnje bili čisti.

Ranko Suvar / CROPIX
Zagreb, 191014.Donje Vrapce.Vec nekoliko godina stanari novih stambenih zgrada cekaju asfaltiranje ulice duge 150 metara.Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Naselje, nazvano Donje Vrapče 4 trebalo je odmah dobiti pristupnu cestu, odvodnju i javnu rasvjetu. Tvrtka je zakonski bila obavezna prepustiti Gradu da to izvede po svojim propisima. U proračun su uplatili milijun kuna da se to učini. No ulica je i danas mračni i prašnjavi makadam koji za vrijeme kiša izgleda kao blatno jezero. Uokolo je počela rasti šikara.

- Mi stanari okupili smo se i odmah provjerili svu dokumentaciju. Uvjeravam vas da je s naše strane sve čisto. Grad je dužan izgraditi nam pristupnu cestu, novac za to su odavno dobili - kaže mi Marijan Kovač, koji sa Rosankom Golemovićem u ime 500-injak stanara vodi bitku za asfaltiranje ceste duge tek 150 metara.

Direktor Blok Grada, Davor Štojs, nije jučer mogao komentirati slučaj, ali je potvrdio da već sedam godina traje trakavica s asfaltiranjem pristupne ceste. Kovač pak kaže da su zajedno 36 puta bili na sastancima u Poglavarstvu i ništa nisu uspjeli riješiti.

- Kad je pao zadnji snijeg, ja sam u samo nekoliko dana 86 puta zvao ralicu u našu ulicu i nisu se odazvali. Na kraju smo morali platiti privatniku da nam očisti ulicu od snijega. Noću smo u mraku. Ovdje su odavno postavljeni drveni stupovi, koji su s vremenom strulili i žice su postale opasne za prolaznike. Iz Elektre nisu željeli doći jer stupovi nisu, u njihovoj ingerenciji, isto su rekli u Gradu. Morali smo sami platiti električara da skine dotrajalu rasvjetu koja je prijetila našoj djeci - govori Kovač. dodajući da se djeca u gumenim čizmama gacaju do glavne ceste, gdje se preoblače u tenisice, a stanari za kiša skaču preko haube automobila da bi suhi došli do svojih ulaza.

Da stvar bude gora, na početku ulice postavljen je znak koji poručuje “oprez - radovi”.

Stoji tamo od 2011.

Radnici još nisu došli.

OBEĆANJE GRADA Najavljeno skoro rješenje

Stanar Rosanko Golemović probio se prošlog tjedna pozivom do radijske postaje na kojoj je gostovao gradonačelnik Bandić, koji mu je u eteru obećao da će do zime riješiti problem. Stanari su dobili i psimo iz Grada koje obećava rješenje. Problemi su nastali jer je Grad tvrdio da je za asfaltiranje zadužena Gradska četvrt u kojoj je naselje, a vijećnici su tvrdili da to ipak pod ingerencijom Grada. Odabran je izvođač, ali ostaje pitanje hoće li se asfalt stići potegnuti prije dolaska ružnog vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:54