BITKA ZA SIGET

Pobuna i raskol među stanarima u ZG kvartu: Neki ne žele otići zbog poslovnog centra, ali drugi su već prodali nekretnine za čak 300 tisuća eura!

 
 HANZA MEDIA

Naše kuće nećemo dati. Na dvorišta su nam položili šape i Brodarski institut i Grad, a i pojedinci, ali mi se ne damo. U ovoj kući su rođene moje sestre, tu sam cijeli život i neću se predati bez borbe, kaže odlučno Nebojša Vujović, stanar Froudeove ulice broj 10 u Sigetu.

Na mjestu gdje je njegova kuća trebala bi proći prometnica, kaže, a na mjestu njegovih susjeda niknut će poslovni kompleks.

Jučer je bager srušio dvije kuće - na broju 2 i 4. Taj dvojni objekt vlasnici su prodali, kaže nam, za 220.000 i 300.000 eura. Kad je počelo rušenje u utorak, susjedi su pozvali policiju, pa su radovi taj dan prestali. Isto je bilo i jučer. Stanari su odlučni - neće dopustiti, kažu, da se radi na zemljištu za koje Općinski sud još nije odlučio kome točno pripada.

Katastar

Vujović kaže da je problem za osam obitelji, koje imaju kuće u sjevernom dijelu te ulice, počeo prije desetak godina. Čitajući novine primijetili su da je Brodarski institut dao oglas da prodaje zemljišta na kojima su njihove kuće, točnije, kuće koje je taj Institut još u Jugoslaviji sagradio za obitelji nekolicine svojih zaposlenika, koji su se u njih uselili 1954. godine. Svaki od zaposlenika dobio je kuću i pripadajuću okućnicu, premda, kaže, katastarski nikad nije bilo određeno koliko je velika ta okućnica. Kad su se uselili, zemljište je bilo fizički podijeljeno i točno se znalo koja obitelj koji dio koristi, no ništa od toga nije bilo službeno.

- Na prvi se oglas nitko nije javio, pa je propao, ali se nešto pokrenulo 2008. godine, nakon ponovljenog oglasa. Nismo stajali skrštenih ruku, nego smo tužili Brodarski institut koji je odlučio prodati ono što je naše. Objekti su upisani na nas, od početka smo i mi smo legalno vlasnici, no problem je zemljište - kaže Vujović koji objašnjava da je riječ o 10.344 četvorna metra zemljišta koje okružuje svih osam kuća u Froudeovoj ulici. S obzirom na to da su svi stanari upisani kao da žive u prizemlju zgrade, kaže nam on, zemljište oko kuća tretira se kao zajedničko dvorište koje svi imaju pravo koristiti.

- Meni ništa nije ponuđeno za prodaju kuće, a i neće mi ništa nuditi, znam to. Preko mojeg doma prijeći će Sortina ulica, ja ću biti izvlašten, a Grad će mi dati neki stan, tko zna gdje. Nitko me neće ništa pitati. Strašno je ti što je netko bacio oko na naše kuće i zemljišta, a onda je sve brzinski sređeno u katastru, prostor je parceliziran na osam dijelova i mi smo nemoćni - kaže Vujović i dodaje da je GUP početkom 2000-tih predvidio produženje Sortine ulice.

Kuće koje su počele rušiti kupila je tvrtka Castrum nekretnine, čiji je vlasnik Vlado Leko, nećak zagrebačkog hotelijera Anđelka Leke. On nam je potvrdio da je počeo rušiti dva objekta, no cilj mu, kaže, samo ih srušiti.

Legalno

- Komunalni redari su mi naložili da riješim taj problem, jer je unutra bilo derutno, mnogo šprica i otpada, što je predstavljalo opasnost za ljude. To su objekti koji već tri godine stoje prazni, a bilo je i nekoliko provala. Dakle, morao sam srušiti dvije kuće - kaže Leko i dodaje da još ne zna kad će početi graditi poslovni kompleks.

Dodaje da je društvo kojem je on na čelu vlasnik dviju nekretnina koje su srušene. Te je dokumente pokazao policiji koja je došla na zemljište, a oni su mu potvrdili da je riječ o njegovu vlasništvu te mu dopustili da nastavi s rušenjem.

- Kupljen je veći dio čestice i sve što sam napravio je legalno. Ne razumijem ludilo u vezi s ovim rušenjem, niti ovaj siloviti urbanizam - kaže Leko.

U Brodarskom institutu, kojeg od kuća dijeli samo ulica, kažu da su na Sudu sa stanarima već 12 godina i da samo žele zaključiti slučaj. Stanari su od njih tražili previše, ističu, a kako nisu pristali, sve je završilo na sudu.

- Nudili smo im 1100 kvadrata okućnice svakome, ali nisu pristali na to. Žele previše kvadrata i za njih traže previše novca, u tome je stvar. Nitko od nas ne želi ih iseliti. Mi smo prodali dio zemljišta koji je bio naš - kaže Igor Tripković, direktor Brodarskog instituta.

Do zaključenja izdanja nismo dobili odgovor Odjela građevinske inspekcije pri Ministarstvu graditeljstva i Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:14