PROBLEMI NAKON POTRESA

POBUNILI SE I RODITELJI NOVOZAGREBAČKE ŠKOLE U KOJU BI TREBALI DOĆI UČENICI IZ CENTRA GRADA 'Naša će djeca izgubiti izvannastavne aktivnosti'

 
Prosvjed roditelja učenika OS Petar Zrinski u Krajiškoj ulici
 Dragan Matic / CROPIX

Roditelji učenika OŠ Petra Zrinskog u Krajiškoj održali su sastanak s predstavnicima Grada Zagreba po pitanju premještaja njihove djece u OŠ Ive Andrića u Sopotu. Naime, djeca od 5. do 8. razreda iz OŠ Petra Zrinskog trebali bi od iduće godine nastavu pohađati u školi u Sopotu jer je njihova škola teško stradala u potresu te će biti obnovljena tek 2021. godine.

No, roditelji tih učenika protive se toj odluci jer ističu kako je zamjenska škola previše udaljena te navode da njih nitko nije pitao za mišljenje. Stoga su prošli tjedan održali manji prosvjed ispred OŠ Ivana Cankara, a danas su ih na razgovor primili predstavnici Gradskog ureda za obrazovanje.

Kako su nam naveli roditelji koji su bili na sastanku, iz Grada i dalje tvrde da ne postoji niti jedna bliža škola koja može primiti tako velik broj učenika, no ponudili su roditeljima da putem roditeljskih sastanaka iznesu svoj stav te kako će nastojati da se pronađe rješenje kojim će svi biti zadovoljni.

- Dvjestotinjak roditelja je već ranije potpisalo peticiju u kojoj su protive premještaju u Sopot, a poslali smo i službeni prigovor Gradu te Ministarstvu obrazovanja. Jednostavno, škola u Sopotu nije prihvatljiv izbor jer će se djeca autobusom voziti i po sat vremena na nastavu, a i radi se o jednom dijelu grada koji je njima nepoznat i koji se razlikuje od njihove uobičajene sredine gdje su im njihovi prijatelji i gdje pohađaju izvanškolske aktivnosti. Uostalom, najgore od svega jest to što nas inače pitaju za suglasnost ako idu djeca u kino, a sada kada ih sele na drugi kraj grada nitko nas nije pitao - priča nam jedan od roditelja. Zabrinuti roditelji se brinu i oko obnove škole.

Kako kaže, zgrada je jako stradala i sumnjaju da će se ona obnoviti u roku od godinu dana te da je zato potrebno što prije pronaći neko dugotrajnije rješenje koje može uključiti i da djeca nastavu pohađaju u nekim neškolskim ustanovama u blizini Krajiške ulice. Osim toga, ističu da je Grad prije sedam godina napravio projekt obnove zgrade jer se već tada znalo da je ugrožena njezina statika, no napominju da to nitko roditeljima nije rekao.

- Sva sreća da je potres udario za vrijeme karantene i u nedjelju kada nije bilo djece. Bojim se pomisliti što bi se dogodilo da su nam djeca bila u školi - kaže majka jednog učenika. Neki drugi roditelji pak navode da su čuli kako bliže škole postoje, no da oni ne žele primiti njihovu djecu.

S druge strane, pojavila se i reakcija roditelja učenika iz OŠ Ive Andrića. Vijeće roditelja te škole uputilo je Gradskom uredu za obrazovanje molbu za izmjenom plana preseljenja učenika u kojoj navode da "OŠ Ive Andrića ne može osigurati ustaljene uvjete obrazovanja i aktivnosti, koje su učenici i nastavnici usvojili i generacijama provodili" i da "OŠ Ive Andrića nema kapacitete za primanje učenika iz osnovnih škola oštećenih u potresu". Naveli su i razloge, kao što su premala kuhinja, nemogućnost parkiranja autobusa u ulici gdje je škola te činjenicu da će njihova djeca u tom slučaju izgubiti izvannastavne aktivnosti koje se inače održavaju u poslijepodnevnim satima u sportskoj dvorani, drugim učionicama ili informatičkom kabinetu.

Kontaktirali smo i Dubravku Miklec, ravnateljicu OŠ Ive Andrića, koja nam je pak samo kratko rekla da postoji kapacitet za primitak učenika iz Krajiške, ali da su zabrinuti oko organizacije izvannastavnih aktivnosti za njihove učenike. Neslužbeno smo pak od ostalog nastavničkog osoblja saznali da će od 30-ak programa izvan nastave pasti na njih sedam.

Iz Grada su nam i ranije rekli da, nažalost, ne postoji bliža škola koja bi primila toliki broj učenika iz Krajiške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:29