HITNA INTERVENCIJA

POČEO SE URUŠAVATI ZID KOJI DIJELI ARHEOLOŠKI MUZEJ I STAMBENE ZGRADE Vatrogasci evakuirali djelatnike i sad uklanjaju ciglu po ciglu

 
Sanacija urušenog zida kod Arheološkog muzeja
 Marko Todorov / CROPIX

Deset vatrogasaca upravo uklanja oštećeni zid između u centru Zagreba koji dijeli Arehološki muzej od kompleksa stambenih zgrada.

Zid se počeo urušavati i postojala je opasnost da komadi zida padnu na Laboratorij za restauraciju keramike koji se nalazi u sklopu muzeja.

Kristijan Tomašek iz zagrebačkih vatrogasaca rekao nam je kako su dolaskom na teren utvrdili da je zid nagnut i da postoji opasnost od nastanka materijalne štete.

- Evakuirali smo djelatnike iz Laboratorija i krenuli s uklanjanjem oštećenog dijela zida - kaže Tomašek.

Vatrogasci uklanjaju ciglu po ciglu i čeka ih još otprilike dva sata posla. Nije pak poznato kome taj zid pripada. U Arheološkom muzeju kažu da nije njihov, a isto ističu i stanari zgrade.

FOTOGALERIJA: Vatrogasci uklanjaju zid koji dijeli Arehološki muzej od zgrada

- Upozoravamo na taj zid već dulje vrijeme, no nitko nije ništa poduzeo po pitanju sanacije. Problem je što nije poznato kome pripada. Navodno postoji neki spor između Grada i države oko vlasništva, a odmah ispod se nalazi objekt od Gradskih ljekarni. Ipak, kome god da smo pisali, nitko nije odgovarao - kaže Radovan Pavelić, predstavnik stanara zgrade.

Kako se radi o hitnoj intervenciji, nitko neće dobiti račun za sanaciju zida.

Zid je visok 8 metara

Nešto poslije 12 sati, kada je metropolu prao pljusak, nadležnim institucijama pristigla je dojava o opasnosti urušavanja zida. U pitanju je bio cigleni zid visok oko 8 metara a koji je stražnji zid drvarnice susjede zgrade. I isti je oko 70 centimetara nagnut na laboratorij Arheološkog muzeja.

Na zidiću koji se urušava je i krovište koje je hitno naloženo da se sruši. Na mjesto događaja odmah su pristigli zagrebački vatrogasci koji osiguravaju prostor te organiziraju akciju koja je naložena - srušiti zid. (H. K. J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:07