GODIŠNJA KONVENCIJA

POČINJE SFERAKON Ljubitelji znanstvene fantastike i srodnih žanrova od danas do nedjelje dolaze na svoje, očekuje nas najbogatiji program dosad

 Damir Krajac / CROPIX

Ljubitelji znanstvene fantastike i srodnih žanrova od danas do nedjelje dolaze na svoje: na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva održava se godišnja konvencija SFeraKon. Najstarija i najuglednija znanstveno-fantastična konvencija na svoje 39. izdanje dovodi respektabilne goste, a posjetitelje, prema najavi organizatora, očekuje najbogatiji program dosad.

Na ovogodišnji SFeraKon stiže Justyna Anna Barys, 26-godišnja inženjerka life support sustava pri Europskoj svemirskoj agenciji. Mlada znanstvenica uvrštena je na Forbesovu listu "30 ispod 30" u kategoriji industrije kao jedna od najtalentiranijih mladih znanstvenica u svijetu. Justyna je dio projekta MELiSSA (The Micro-Ecological Life Support System Alternative), koji je usmjeren prema razvijanju zatvorenih sustava za održavanje života namijenjenih budućim astronautima. Tehnologije koje će se pritom razviti mogu biti od velike pomoći u trenutnim globalnim izazovima kao što su recikliranje otpada, opskrba vodom i proizvodnja hrane u teškim uvjetima.


Iz Sfere, društva za znanstvenu fantastiku iz Zagreba, organizatora manifestacije, najavljuju dolazak britanskog pisca Jamesa Lovegrovea, autora više od 50 romana, od kojih je najpoznatiji fantasy serijal za tinejdžere "The Clouded World". Autor objavljuje pastiche romane o Sherlocku Holmesu, a zagrebačkim organizatorima posebno je zanimljiv zbog serijala "Pantheon", niza od sedam military SF djela, svojevrsni spoj high-tech oružja i bogova iz davnina.


A kao treća "ozbiljna faca" SFeraKona najavljen je Marvelov crtač stripova Dalibor Talajić, nedavno posebno zapažen u svjetskoj i domaćoj javnosti kao crtač stripa Madaya Mom o ratu u Siriji, nastao preko SMS-ova koje je nepoznata majka petero djece iz opkoljenog sirijskog grada Madaye razmjenjivala s novinarima. Za Marvel je crtao Deadpool i epizode za stripove Punisher, X-men, Avengers.


Posjetitelje očekuje raznolik program - uz niz igraonica, turnira i demonstracija RPG igara, na repertoaru manifestacije je niz predavanja, sajam knjiga, prodajna izložba...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:40