SPAS U ZADNJI TRENUTAK

'Pogledala sam gore i vidjela tu grdosiju kako pada. Osjetila sam užasan strah, ne znam kako sam se uspjela pomaknuti. U šoku sam, tražit ću odštetu'

 
 CROPIX/Privatna arhiva

Pažljivo je zatvarala vrata dok je izlazila iz kuće kako bi otišla djetetu po lijek i u tom je trenutku začula neki glasan, ali neobičan zvuk. Kao da se nešto veliko i teško počelo lomiti, a kada se okrenula, petnaestak metara visoko stablo kestena krenulo je prema njoj. Protrnula je, kaže, od straha, ali se uspjela izmaknuti i ostati u - jednom komadu.

Sanja Škreblin, naime, živi na zagrebačkom Ilirskom trgu, u ulici gdje se u petak golemo stablo srušilo preko oba traka ceste i pješačkog kolnika na kojem je Sanja u tom trenutku izbezumljeno stajala.

- Čula sam neki šum, pogledala prema gore i vidjela tu grdosiju kako pada. Ostala sam u šoku. Osjetila sam užasan strah i uopće ne znam kako sam se uspjela pomaknuti. Stablo se srušilo i ljudi su počeli istrčavati iz obližnjeg kafića i baletne škole. Svi su vikali: ‘Jeste dobro?!’ pa sam u tom trenutku osvijestila što se uopće dogodilo i da sam umalo nastradala - prepričava nam Sanja Škreblin te dodaje kako je samo razmišljala o svome trogodišnjem djetetu i obitelji.

Nema štete

Nasreću, nitko nije ozlijeđen, a u tom trenutku nije bilo ni parkiranih automobila u blizini, pa nema ni materijalne štete. Prolaznici su pozvali vatrogasce i Zrinjevac koji je uklonio ostatke srušenog kestena. Prema informacijama iz Holdingove podružnice, riječ je o stablu koje nije bilo ni staro ni bolesno, nego se jednostavno, ističu, iščupalo iz korijena.

- Teško je takve stvari predvidjeti, sve ovisi o urbanim uvjetima u kojima se drvo nalazi, pa i infrastrukturi i vremenskim prilikama. Ovaj je kesten bio star 40 godina, što i nije mnogo, te nije pokazivao znakove truleži. Da smo ga mi srušili, svi bi se dignuli na noge zašto ga rušimo... Ovo se događa. Nasreću, nitko nije nastradao, a sve nadoknade štete pokrivaju se iz naše police osiguranja - objasnio je Igor Toljan, direktor Zrinjevca.

Zagreb, 180119.
Oko 13:30 srusilo se stablo sa terase kafica Palainovka na Ilirskom trgu.
Na fotografiji: radnici Zrinjevca uklanjaju sruseno stablo.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Stanari Ilirskog trga, kažu, i dalje su šoku od činjenice da se golemo stablo iz čista mira srušilo nasred ceste u centru metropole.

Znak upozorenja

- Ne znam u kakvom je stanju to stablo bilo, ali nadam se da će ovaj događaj biti znak upozorenja Gradu Zagrebu i da će voditi veću brigu o tome. U ovom dijelu grada ima još hrpa takvih za koje ne znamo je li samo pitanje vremena kada će se ista stvar dogoditi i, ne daj Bože, s posljedicama. Srećom, dijete nije bilo sa mnom, ne želim ni pomišljati na to - kaže Škreblin.

Zagreb, 190119.
Ilirski trg.
Na fotografiji: Sanja Skreblin - prolaznica na koju je jucer skoro palo stablo na vrhu Radiceve ulice.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Sanja Škreblin

Pokušat će, dodaje, tražiti odštetu za ono što je proživjela.

- Većina ovdje ima djecu i ovo je jako nezgodna situacija. Ja sam u stanju šoka i moram pronaći odgovorne - poručila je.

Zagreb, 190119.
Ilirski trg.
Na fotografiji: Sanja Skreblin - prolaznica na koju je jucer skoro palo stablo na vrhu Radiceve ulice.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Screenshot

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 15:46