APLIKACIJA TRANSIT

POPULARNI SERVIS KONAČNO I U ZAGREBU Od sutra Google pokazuje kad stižu tramvaji i busevi

Google svoju besplatnu aplikaciju Transit već neko vrijeme sa ZET-om prilagođava za Zagreb, a svečano predstavljanje bit će sutra
zagreb,150705novi zet tramvaj ,linija 12 dubrava ljubljanica,trg josipa bana jelacicafoto kristijan tabet-zag-
 Kristijan Tabet/CROPIX

Prije dvije godine u Zagreb je stigao Street View, lani je uvedena usluga Traffic, a od utorka će Google u rad pustiti i opciju Transit za područje cijelog grada.

Tako će sada Zagrepčani koji se koriste javnim prijevozom na maps.google.hr uvijek moći uživo vidjeti kada na njihovu stanicu dolazi tramvaj, gdje možda kasni i kakav je raspored vožnje svih prigradskih vlakova.

Riječ je o iznimno korisnoj, u svjetskim gradovima vrlo popularnoj, besplatnoj usluzi koju je Google već neko vrijeme razvijao u suradnji sa Zagrebačkim električnim tramvajem. Zagreb se tako kao prvi grad u Hrvatskoj priključio globalnoj zajednici od čak 2800 mjesta i gradova diljem svijeta koji imaju aktiviran Transit, među njima i New York, Tokyo, Sydney i drugi velegradovi.

Transit će svečano biti predstavljen i u rad pušten ovog utorka u prisutnosti gradonačelnika Milana Bandića, koji se, kako doznajemo, posebno angažirao kako bi suradnja Googlea i ZET-a bila što uspješnija.

Google sada Zagreb pokriva na više razina.

Osim već dobro poznatih google mapsa preko kojih se mogu tražiti adrese i upute za putovanja, te Street Viewa kojim se virtualno može prošetati kroz cijeli grad, a koji je nedavno obnovljen svježim snimkama, sada se uz Traffic i Transit Zagrebom može prolaziti još efikasnije.

Traffic, naime, uživo zelenom, žutom ili crvenom bojom prikazuje gdje je na cestama u gradu prometna gužva, a Transit će omogućiti da korisnici javnog prijevoza putem svojih laptopa, tableta ili smartphonea uživo i besplatno provjere gdje je i kada dolazi njihov tramvaj, autobus ili prigradski vlak.

Od zanimljivih usluga koje Google maps nude, a Zagreb ih još nema, tako sada ostaje još jedino Bicycling, koja primjerice pokazuje kartu svih biciklističkih staza koje su iscrtane u nekom gradu, kao i friendly prometnice za bicikliste ili one kojima se biciklom ne preporučuje voziti.

Kako aktivirati Transit

Iako je Google već postavio Zagreb na listu gradova s uslugom Transit, zasad link preusmjerava tek na web stranicu ZET-a. Kako će opcija izgledati kad se aktivira, može se provjeriti na primjerima drugih gradova, primjerice Berlina. Dakle, korisnicima će odsad na karti grada biti vidljiva i autobusna i tramvajska stajališta. Klikom na bilo koju od njih pojavljuje se padajući izbornik koji pokazuje sve linije koje prolaze tom stanicom s točnim vremenima dolazaka i odlazaka s nje, te prikaz stanice u Stret View modu, naravno, uz sve ostale dostupne usluge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:09